Gasztro

A mézeskaláccsal nagyanyáink is megküzdöttek, de neked itt a tuti recept

Rögtön puha lesz, és úgy is marad, sőt még azt is megmutatjuk, hogy készítsd el hozzá a cukormázat!

Hiába tartanak tőle sokan, mézeskalácsot sütni egyáltalán nem ördöngösség, főleg akkor, ha van hozzá egy jól bevált recept. Persze ha még nem találtad meg az igazit, érhettek már kudarcok – például az, hogy sütés után a szép kalácsok már-már ehetetlenül megkeményedtek, és csak több nap után derült ki, hogy egyáltalán megpuhulnak-e. Ne aggódj, ugyanezzel a problémával megküzdöttek anyáink és nagyanyáink is, és a korabeli sajtóban ilyentájt egymást érték az enyhén szólva kétes kimenetelű trükkök és jó tanácsok, hogyan kell megpuhítani a kemény mézeskalácsot. Tegyék pléhdobozba. Tegyék pléhdobozba egy szelet almával. Tegyék langyos sütőbe egy tál vízzel együtt.

Neked ilyen problémád szerencsére soha többé nem lesz, mert elhoztuk a kipróbált receptünket, amivel biztosan nem fogsz mellé, ráadásul olyan egyszerű, hogy akár gyerekek is kuktáskodhatnak melletted! 

Mézeskalács (Fotó: iStock)

Egyetlen, nagyon fontos szabályt azonban mindenképpen be kell tartani: amikor betoltad a sütőbe, ne mozdulj többé mellőle, mert könnyen túlkészül, és akkor menthetetlenül megkeményedik. Készíts viszont rögtön dupla adagot, így a fenyőfára is jut belőle – csak ne felejtsd el sütés előtt kilyukasztani a formákat! Ehhez a legjobb megoldás a szívószál, így még akkor is elég nagy marad a lyuk, ha sütés közben egy kicsit összenő.

Illatos és puha mézeskalács

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kiskanál őrölt gyömbér
  • vagy ez utóbbi három helyett készen kapható mézeskalácsfűszer

Elkészítés

  1. Szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a sót, a szódabikarbónát, a cukrot, a fűszereket és a felkockázott hideg vajat.
  2. Csorgasd rá a mézet, és gyúrd addig, amíg morzsálódó masszát kapsz. Ekkor jöhet bele a tojás, amitől szépen össze fog állni a kezed alatt, de ha túl lágynak tűnne, szórj hozzá még egy kis lisztet. (Akkor lesz jó, ha a tészta elválik a tál oldalától, és könnyen gombóccá formálhatod.)
  3. Csomagold folpackba, és pár órára tedd hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.
  4. Ha letelt a tészta pihenőideje, lisztezett deszkán több részletben nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra – ne ijedj meg, ha a hűtőben megkeményedik, szobahőmérsékleten és a kezed melegétől hamar ismét „kezessé” válik a tészta.
  5. Szaggass belőle különböző formákat, majd sütőpapírral bélelt tepsin told 180 fokra előmelegített sütőbe. 10-12 perc alatt megsül, s ha kész, dekoráld cukormázzal, szeletelt mandulával, dióval! Ha a fára szeretnéd akasztani, még sütés előtt lyukaszd ki a kiszaggatott mézeskalácsot egy szívószállal, ezen a lukon aztán át tudsz fűzni egy szalagot, és mehet is a karácsonyfára. 

Cukormáz mézeskalácsra

Az egész munkád kárba veszhet, ha elrontod a cukormázat, pedig épp az lenne a dolga, hogy még szebbé tegye a nagy gonddal elkészített mézeskalács-figurákat. Ha viszont ügyelsz az arányokra, szerencsére itt sem kell nagy melléfogástól tartanod!

Hozzávalók

  • 1 tojásfehérje
  • 200 g porcukor (a kristálycukor nem jó, mivel nem oldódik fel a tojásban, a szemcsék pedig írás közben megakadnak a kinyomó lyukában, és ronda lesz a végeredmény!)

Elkészítés

  1. A tojást vedd ki a hűtőből – azért jó, ha a fridzsiderben tartod, mert hidegen keményebbre lehet verni a tojásfehérjét, mint ha szobahőmérsékletű lenne –, és alaposan mosd meg. Töröld szárazra, és a fehérjét tedd egy magasabb falú tálba.
  2. Robotgéppel verd egy pár percig alacsony fokozaton, majd amikor kissé habossá válik, több részletben kanalazd hozzá a porcukrot.
  3. Kapcsold magas fokozatra a habverőt, és keverd addig, amíg a porcukor teljesen felolvad, a tojáshab pedig kemény lesz.
  4. Töltsd habzsákba vagy sütőpapírból készített tölcsérbe, és díszítsd fel vele a teljesen kihűlt mézeskalácsokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top