Gasztro

Így lesz mutatós szobanövényed a karácsonyi ananászból

A gyümölcsöt megeheted, az új növényhez csak az üstökére lesz szükség.

Bár a legjobb mindig az, ha az ember hazai termést eszik, ez télen elég nehezen kivitelezhető, hiszen ilyenkor átveszi az uralmat a hó és a fagy és gyakorlatilag (vagy inkább csak elméletben) még a fű sem nő, nemhogy gyümölcsök teremnének a fákon. Viszont a Föld másik oldalán, a déli féltekén tombol a nyár, és érik a rengeteg, finomabbnál finomabb, egzotikus gyümölcs. Hatalmas fürtökben nő a banán, a mangó, a narancs, a mandarin, a licsi na és persze az illatos ananász.

Valójában elég nagy szerencse kell hozzá, hogy cserépben gyümölcsöt hozzon, de anélkül is szép bromélia lesz belőle (Fotó: iStock)

Az ananász ráadásul igazi jolly joker, ugyanis amellett, hogy rendkívül egészséges, számtalan módon felhasználhatjuk. Fogyaszthatjuk önmagában, kiváló alapanyag, ha egy egzotikus desszertre vágyunk, de még a húsféléket is remekül kiegészíti, és ami a legjobb, hogy miután megettük, mutatós szobanövényt tudunk csinálni a felesleges részeiből.

Mi fán terem az ananász?

Sok trópusi gyümölcsről a pálmafák jutnak eszünkbe, mint a banán- vagy épp a datolyapálma, azonban az ananász nem fán terem, hanem a földön, mégpedig a hazánkban szobanövényként rendkívül elterjedt broméliafélék családjába tartozó növényen. Az ananász a trópusi éghajlatot kedveli, őshazája Közép- és Dél-Amerika és hatalmas ananászmezőkön teremnek a kereskedelemre szánt egzotikus gyümölcsök.

A hazánkban kapható ananásznak nemcsak azért olyan borsos az ára, mert messziről érkezik, hanem azért is mert, az ananásznövény csupán egyetlen gyümölcsöt hoz évente, aminek 4-6 hónap kell, hogy megérjen.

A végeredmény viszont isteni finom, ráadásul rendkívül egészséges is. Az ananász ugyanis tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, de van benne magnézium, kálium és kalcium is. Hogy a vitamintartalmát megőrizzük, érdemes nyersen is fogyasztani, akár felkockázva vagy egy finom smoothie alapanyagaként. A magas cukortartalma miatt grillezve is nagyon finom, mert remekül karamellizálódik a felülete. Pohárdesszerteket és süteményeket is feldobhatunk vele, zöld salátákban is isteni, ráadásul húsokkal kombinálva is nagyon finom és mint tudjuk, a pizzán sem utolsó, habár ez sokak szerint szentségtörés, de ízlésről nem vitatkozunk. 

Így lesz szobanövény az ünnepi desszertből

Felejtsük el tehát az agyoncukrozott és tartósított ananászkonzervet és használjuk ki, hogy mikor nálunk nagy pelyhekben hullik a hó (vagy sem), a világ másik felén terem az ananász. Ráadásul a friss ananász fogyasztásának van még egy nagy előnye, mégpedig, hogy a gyümölcs tetejéből könnyedén mutatós szobanövényt tudunk varázsolni, így nemcsak az ünnepi menü lesz isteni, de az otthonunk is mutatósabb lesz. A boltban azt az ananászt válasszuk, amelyiknek sárga a színe és erős az illata, mert az érett, édes és lédús lesz.

Megnézem
Összes kép (4)

Ha hazavittük a zsákmányt, ne essünk neki rögtön a késsel, mert úgy nem lesz szobanövényünk. A trükk az, hogy az ananász üstökét, vagyis a tetejéből növő zöld leveleit a tövüknél marokra kell fogni, és egy csavaró mozdulattal leválasztani a gyümölcsről, majd ezt tegyük félre egy kicsit. Ezután jöhet a kés, és először az ananász két végéről vágjuk le a héját, majd állítsuk talpra és az oldalát is hámozzuk meg. Ezután szelhetjük cikkekre vagy karikákra, ahogy tetszik, de ne felejtsük el a szeletek szálkás közepét kivágni! Ezután az ananász egzotikus ízű húsát már fogyaszthatjuk is.

Ekkor térjünk vissza a gyümölcsünkről lecsavart üstökhöz, aminek az alsó leveleit le kell tépkedni, hogy egy kis szárat képezzünk, amiből majd kihajthatnak a gyökerek. Egy szűkebb szájú befőttesüveg aljába töltsünk vizet és állítsuk bele a növényt, aminek csak az előbb megtisztított alja legyen a vízben, nehogy elkezdjenek rohadni a levelek.

A vízben pár hét alatt gyökeret ereszt majd az ananászunk, amit aztán laza, jó vízáteresztő képességű földbe ültethetünk. Tegyük a növényt napos helyre, mondjuk egy olyan ablak közelébe, amit nem szoktunk nyitogatni, mert a hideget nem bírja ez a kis trópusi szobanövény. Mérsékelten öntözzük, mert a túllocsolást nem szereti. Termést sajnos a hazai szobai környezetben nem fog nekünk hozni, viszont, akárcsak a többi broméliaféle, sokáig mutatós dísze lesz majd az otthonunknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top