Gasztro

Itt a tudományos magyarázat, miért utálod a koriandert!

A koriander nagyon megosztja az embereket.

Van, aki szereti, van, aki egyenesen rosszul lesz a koriander ízétől. Sokan hangot is adnak nemtetszésüknek, megalakult az utálom a koriandert csoport is, aminek meglepően népes tábora van: 220 ezer ember utálja a Facebookon egészen pontosan.

Te melyik csoportba tartozol: aki szereti, vagy aki szappanízűnek tartja? Nos, a tudósok most megadták a választ, miért olyan megosztó a koriander.

Fotó: iStock

Az orrunkban vannak olyan szagreceptorok, amelyek felelősek a levegőben lévő vegyületek, köztük az élelmiszerekből felszabaduló illékony vegyületek azonosításáért. Ezek a szagreceptorok határozzák meg, mit érzünk, amikor koriandert eszünk. A koriander sajátos ízét és illatát pedig az aldehidek adják. Néhány embernél azonban az OR6A2 jelzésű gén érzékenyebbre állítja a fűszernövényben található aldehidvegyületek érzékelését. Ezért ők szappanízűnek érzik a koriandert.

via

(Nyitó kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top