nlc.hu
Gasztro
Süss otthon kenyérlángost – olyan jó lesz, hogy el sem hiszed!

Süss otthon kenyérlángost – olyan jó lesz, hogy el sem hiszed!

Hosszú dagasztás és macerás nyújtás nélkül alkothatsz remekművet a konyhában.

Ha téli vásárban járunk, és mást nem is veszünk, kenyérlángosra és forralt borra mindig beruházunk, de a nyári forgatagok idején is szinte kötelező kör egy langalló (vagy töki pompos, ki hogy ismeri). Azt, hogy otthon is lehet olyan mennyei kenyérlángost gyártani – ráadásul akár első próbálkozásra is –, mint amilyet a szemünk láttára, kemencében sütöttek, egészen addig nem hittem el, amíg ki nem próbáltam.

Legutóbb akkor került nálunk az asztalra, amikor olasz vendégeket vártunk. Kicsit csalódottak voltak, mikor szembesültek vele, hogy ezúttal nem marhapörkölttel szeretnék a kedvükben járni, a vendégség végére azonban elszállt a bánatuk, sőt lelkesen ismételgették, mennyire örülnek, hogy megkóstolhatták az „igazi magyar pizzát”. 

A kenyérlángossal még az olaszokat is le lehet venni a lábukról (Fotó: Porubszki-Maklári Anita)

Szóval, ha azt gondolnád, hogy ez az eredeti, olasz pizza béna, magyar változata, akkor nem akarunk kiábrándítani, de mégis ki fogunk, ugyanis a kenyérlángos, vagyis a kemencében megsütött lapos kenyértészta(féleség), ilyen-olyan feltéttel, szinte a világ minden táján evidencia, mégis magán viseli a helyi jegyeket. Nálunk például, tejföl nélkül elképzelhetetlen.

Házi kenyérlángos

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só
  • 1 tojás
  • 2 ek. olaj
  • 3 ek. tejföl
  • 2 közepes szem burgonya héjában főzve

A feltéthez: 

  • 3,5 dl tejföl
  • 20 dkg kockázott szalonna
  • 2 db kisebb lilahagyma
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés

  1. Langyosítsd fel a tejet, keverd el benne a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Kicsit keverd össze és tedd félre 10-15 percre, hogy felfusson.
  2. Szitáld egy nagyobb tálba a lisztet, add hozzá a sót, a lereszelt, héjában főtt krumplit, a tojást és a tejfölt. Kicsit dolgozd össze, majd jöhet a felfuttatott élesztő. Gyúrd, addig, míg könnyen formázható, lágy tésztát kapsz – ha nagyon ragacsos, apránként szórj még hozzá egy kis lisztet.
  3. Ha kész, takard le egy konyharuhával, és langyos helyen keleszd másfél órán keresztül. Ez az idő bőven elég arra, hogy előkészítsd a kenyérlángos tetejére kerülő hozzávalókat: kimérd a tejfölt, karikákra vágd a lilahagymát, felkockázd a szalonnát (ha nem előre kockázottat vettél) és lereszeld a sajtot.
  4. A pihenőidő letelte után teríts sütőpapírt egy gáztepsibe, tedd a közepére a megkelt tésztát és a kezeddel terítsd szét a tepsin úgy, hogy mindenütt egyformán vastag legyen. 
  5. A sütőt melegítsd elő 140 fokra, közben pedig pakold meg a kenyérlángost minden földi jóval: kend meg tejföllel, szórd el rajta a szalonnát (nem kell előre megpirítani!), a hagymakarikákat és a reszelt sajtot.
  6. Told be a sütőbe, majd 20 perc után emeld a hőfokot 180 fokra. Süsd addig, míg szépen megpirul a teteje, aztán vágd fel és nyűgözd le az éhes várakozókat.

+1 tipp:

Fokhagymával tovább turbózhatod a kenyérlángost. Egy-két gerezdet törj át fokhagymanyomón és keverd bele a tejfölbe, amivel a tésztát megkened. Ha nem mindenki lelkesedik az ötletért, egy kis tálkába tegyél tejfölt, keverj bele zúzott fokhagymát és kanalazz belőle a készre sült kenyérlángosra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top