Lassan két napja annak, hogy az internet magyarabbik része húsgolyólázban van. Történt ugyanis, hogy a Lidl Magyarország közösségi oldalának szerkesztői megosztottak egy posztot azzal a kísérőszöveggel, hogy: „Nem kell Svédországig menned, ha igazán autentikus húsgolyóra vágysz. Ráadásul ehhez az egyszerű recepthez nem kell szerelési útmutató.”
Több se kellett a humoros odaszúrással célba vett, a húsgolyókkal ráadásul szinte összenőtt IKEA szerkesztőinek, hogy egy hasonlóan vicces válasszal jelentkezzenek a kommentdobozban. „Tényleg nem kell Svédországig menni egy kis húsgolyóért ;)” – írták, amivel egy egész kommentcunamit indítottak útjára. Most két nappal később, az IKEA mellett már több tucat cég jelentkezett humoros-húsgolyós kommenttel.
Mi a magunk részéről azzal szállnánk be a húsgolyóőrületbe, hogy egyrészt emlékeztetünk egy korábbi cikkünkre, amiből kiderült, a svéd húsgolyó igazából nem is svéd. Ezt egyébként maguk a svédek kürtölték világgá az ország hivatalos Twitter-csatornáján. „Az étel, amit a fél világ svéd húsgolyóként ismer, valójában nem is svéd, hanem török” – írták a beismerő vallomásban, majd emlékeztettek, a húsgolyók receptjét XII. Károly királyuk hozta a XVIII. században Törökországból.
És ha ennyi nem lenne elég, hoztunk két csodálatos húsgolyós receptet is, amik azon túl, hogy pont olyan finomak és laktatóak, mint az eredetiek, villámgyorsan el is készíthetők. Szóval, ha épp nincs ötleted vacsira, vagy csak megihletett az egész napos húsgolyózás, itt az alkalom:
Svéd húsgolyós egytál
Hozzávalók:
- 450 g darált marhahús
- fél csésze zsemlemorzsa
- egy fél hagyma, vékonyra szeletelve
- 1 tojás
- fél evőkanál só és bors (a húsgolyóhoz)
- 2 evőkanál repceolaj
- 2 csésze húsleves alaplé
- 2 csésze tej
- fél evőkanál só és bors (a szószhoz)
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 4 csésze széles metélt tészta
- 1 csésze reszelt parmezán
- fél csésze petrezselyem
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze a húst, a zsemlemorzsát, a hagymát, a tojást, a sót és a borsot. Formázd meg ebből a mixből a golyókat.
- Hevítsd fel az olajat, és 1-1 percig süsd benne a húsgolyók mindkét felét.
- Öntsd a húsleves alaplevet és a tejet a húsgolyókra. Sózd, borsozd, add hozzá a Worcestershire szószt. Hagyd felforrni.
- Ha felforrt, öntsd hozzá a tésztát és körülbelül 7-8 percig kevergesd lassú tűzön, amíg a tészta meg nem fő.
- Végül keverd bele a sajtot és a petrezselymet. Jó étvágyat!
Marokkói húsgolyók joghurtos mártással
Hozzávalók:
- 1 nagy tojás
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1/4 csésze friss koriander apróra vágva
- só és bors
- fél kiló (zsírosabb) darált marhahús
- 1/3 csésze panko morzsa
A joghurtos mártáshoz:
- 1/2 uborka meghámozva és apró kockákra vágva
- 1 csésze görög joghurt
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 evőkanál friss kapor apróra vágva
- só és bors
Elkészítés:
- A húsgolyóhoz keverjük össze az összes hozzávalót, gyúrjunk formázható masszát belőle! Készítsünk 8 nagyobb méretű húsgolyót!
- Ha grillen készítjük az ételt, a húsgolyókat csomagoljuk olajjal enyhén átitatott papírkendőbe, és így süssük meg pár perc alatt. Otthon, olajban is kisüthetjük a húst!
- Keverjük össze az alapanyagokat a joghurtos mártáshoz, és tálaljuk fel a megsült húsgolyók mellé. Ha szeretnénk, kuszkuszt is készíthetünk az ételhez.
Aki szeretné elolvasni az összes vicces kommentet és az eredeti posztot, ide kattintva megteheti.