Gasztro

De mit főzzünk a tartós élelmiszerekből, ha tényleg karantén lesz?

Nem tudjuk, hogy meddig tart még a járvány, sem azt, hogy mire készüljünk, ezért fontos, hogy okosan gazdálkodjunk az otthoni készletekkel. Készíts ételt tartós élelmiszerekből!

Mostanra már bizonyára mindenki televásárolta a kamrát, hűtőt, konyhaszekrényt és hegyekben áll otthon a tartós élelmiszer. Amit pár héttel ezelőtt még félig viccnek kezeltünk, az mára a kőkemény valósággá vált. Habár még kimehetünk az utcára, iskolába és dolgozni, ám aki felelősen gondolkozik, az – szigorúan megelőzési céllal – már nem megy tömegbe és lehetőleg messziről elkerüli a zsúfolt piacokat és üzleteket. Ez még nem karantén, de már messze nem is a megszokott mederben folyó hétköznapok.

Felhalmozott élelmiszer tartalék (Fotó: Getty Image)

Most már aztán tényleg ideje bespájzolni (Fotó: Getty Images)

Nos, a lisztet és a cukrot hagyjuk a hanyatló nyugatra, palacsintát majd akkor sütünk, amikor már kifogytunk minden jobb ötletből és élelmiszerből, kenyeret meg amikor már tényleg nem tehetjük ki a lábunkat az utcára.

A legésszerűbb döntés az, ha az élelmiszereket a lejárati idejük sorrendjében használjuk fel.

Jelenleg nem állunk úgy, hogy bátran kidobhatjuk az ételt – ha lejárt a szavatossága, majd veszünk másikat – ez egyébként a koronavírus egyik pozitív hozadéka lesz, ha kényszerűségből megtanulunk végre élelmiszerpazarlás nélkül főzni.

Ahhoz, hogy ne rohadjanak ránk a drága pénzért megvásárolt tartalékaink, nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, hanem tanuljunk a profiktól!

Az éttermesek előszeretettel használják a FIFO-elvet, (first-in-first-out), ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy mindig azt használják fel először, amit a legrégebben vásároltak, utána pedig pótolják, ami elfogyott.

Természetesen ez most a friss árura vonatkozik, nem a tartós élelmiszerekre, mert azt azért okkal reméljük, hogy annyi ideig nem fog tartani a koronavírus, hogy a konzervek, a száraz élelmiszerek, meg a fagyasztott termékek szavatossága is lejárjon.

Vigyázz az ételre, tárold helyesen, főleg karantén idején!

Első lépésként tehát tartsunk egy alapos leltárt és készítsünk listát, hogy mi van otthon, ebből mi az, ami napokig áll el, mi az, ami hetekig, és mihez nyúlhatunk majd akár hónapok múlva is, ha véletlenül elhúzódna a járvány. Értelemszerűen a napokig elálló élelmiszereket dolgozzuk fel először. Ha véletlenül bevásároltunk öt kiló leveszöldséget, biztos, ami biztos alapon, gondoljuk át, hogy mit akarunk vele kezdeni. Ha nincsenek vele hirtelen terveink, ne várjunk vele, amíg megpunnyad, hanem pucoljuk meg, vágjuk fel és fagyasszuk le. Ugyanígy a friss húsokat is bátran beküldhetjük a mélyhűtőbe, még akár azon az áron is, hogy a dédi 1987-ben eltett pörköltjétől fájó szívvel megszabadulunk a hely érdekében.

Felvágottból, remélem, már mindenki a védőgázos csomagolásút vásárolja, ami bontatlanul hetekig is eláll, nem pedig a papírba csomagolt, kimértet, ami legfeljebb egy-két napig fogyasztható. Ahogy sajtból is az érleltet vesszük friss helyett és ügyelünk a szakszerű tárolásra – felbontás után legjobb, ha szilikonos sütőpapírba csomagolva tesszük a hűtőszekrénybe. A legjobb döntés persze ilyenkor a kolbász és az egyéb füstöléssel, szárítással tartósított húsáru. Egyik sem a korszerű és egészséges táplálkozás csimborasszója, de lássuk be, a nitrites pácsóval tartósított felvágott sem az.

Ezek egyébként előbb-utóbb mindenképpen el fognak fogyni, és ha nem vásárolhatunk, kénytelenek leszünk az unalmas sonkák helyett mélyhűtött zöldségekből és konzerv hüvelyesekből készített szendvicskrémet enni. Jöhetnek a tartós élelmiszerekből készíthető ételek.

Vega szendvicskrém (Fotó: Ajale / Pixabay)

Hummusz (Fotó: Ajale / Pixabay)

Hummusz (csicseriborsó krém)

Hozzávalók

  • 1 nagy doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 citrom leve (ízlés szerint)
  • fél dl szezámmag
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • fél teáskanál őrölt római kömény

Elkészítés

  1. A szezámmaghoz kevés olívaolajat csorgatunk és botmixerrel addig turmixoljuk, amíg homogén pasztát nem kapunk. Ha szükséges, csorgatunk hozzá még olívaolajat.
  2. A csicseriborsó konzervet lecsepegtetjük, hozzáadjuk a citrom levének a felét, a többit utólag csorgatjuk hozzá, ha az ízlésünk úgy diktálja.
  3. Beletesszük a fokhagymát, a római köményt és a sót, meg a tahinit (így hívják a szezámpasztát, amit az előbb készítettünk) és botmixerrel összezúzzuk. Kész is a szendvicskrém.

Babpüré

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 doboz babkonzerv (vagy főtt bab)
  • só, fűszerpaprika

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzákeverjük a lecsepegtetett babkonzervet és a fűszereket. Átforraljuk.
  2. Botmixerrel pépesítjük, hagyjuk kihűlni és már kész is a szendvicskrém.

 Tészta vagy krumpli?

Viszonylag nehéz úgy jól belőni a tartalékokat, hogy nem tudjuk, mennyi időre kell készülni, mindenesetre arra hamar rávezet minket a tapasztalat, hogy

a mindenható krumpli karanténban nem a legjobb választás.

Legalábbis ha nincs hatalmas tárolókapacitás otthon, akkor sokkal jobban járunk, ha tésztát, gabonaféléket és száraz hüvelyeseket (rizst, bulgurt, kuszkuszt, babot, sárgaborsót, lencsét, kölest, gerslit) viszünk haza nagy mennyiségben. Ennek egyszerű okai vannak: a rizs meg a tészta a kamrában kis helyet foglal, de jó nagyra duzzadnak, amikor megfőnek, szemben a krumplival, ami rengeteg helyet foglal, viszont alaposan összemegy, mire étel lesz belőle. Ugyanakkor tartósak és szuper ételeket lehet belőlük készíteni.

Gratin (A szerző fotója)

Csőben sült krumpli (A szerző fotója)

Csőben-szószban sült bármi, avagy gratin

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl zsíros tej (vagy tejszín és tej keveréke)
  • szerecsendió
  • 2 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kg karfiol, brokkoli, krumpli vagy bármi más zöldség a fagyasztóból.

Elkészítés

  1. A zöldséget nagyobb darabokra (karikára, rózsákra, stb.) vágjuk és sós vízben ropogósra főzzük. Amikor kész, leszűrjük.
  2. Közben elkészítjük a mártást: a vajat felolvasztjuk, kissé megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel és kevergetés közben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fűszerezzük.
  3. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojásokat és a sajt felét.
  4. Egy kivajazott tepsibe beleöntjük a zöldséget, tehetsz bele kolbászt is nyugodtan, vagy maradék sonkát, bármit. Nyakon öntjük a mártással, a tetejére rászórjuk a sajtot és 180 fokos sütőben megsütjük, míg piros nem lesz a teteje.

Fagyasztott spenótból is készíthetjük, ekkor a spenótot először felolvasztjuk a fazékban. Amikor átforrósodott, a vajból és a lisztből rántást készítünk, és a tejjel öntjük fel. A fokhagyma ne maradjon ki! Egyet rottyan, már kész is a mártás. A spenótot főtt tésztára öntsük, keverjük jól össze a tepsiben, a tetejére szórjunk sajtot és süssük meg.

Legközelebb pedig a maradékok felhasználásra, átlényegítésére adunk tippeket, mert mostantól nem dobunk ki ételt.

Adunk további ötleteket is egyszerű fogásokhoz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top