Gasztro

Lejárati idők, és rothadásveszély! – Erre figyelj, amikor tartós élelmiszert vásárolsz a koronavírus miatt

Mire kell figyelni, amikor tartós élelmiszert vásárolunk egy esetleges karanténra? Fagyasztási kisokos, szavatossági idő és rothadási veszély!

Mielőtt bevásárolsz, a legfontosabb tanácsunk, hogy maradj higgadt, és fegyelmezett. Érdemes példát venni az olaszokról ezen a téren. Nem halmoznak fel, nincsen hiánycikk, és tartják a távolságot a boltokban, ahol a jelenlegi szabályok szerint egyszerre két vásárló lehet a boltban, és a vevőknek az utcán is 1 méteres távolságot kell tartaniuk. Ott csak az alapvető élelmiszereket árusító üzletek vannak nyitva. Mi még nem tartunk itt, de a koronavírus okozta válsághelyzet bármikor elérhet ide. Normális, hogy felkészülünk, próbálunk raktározni, de maradjunk a boltokban is emberek. Ha ezen túl vagyunk, akkor azt is gondoljuk át higgadtan, hogy mire lesz szükségünk, és vajon mire fogjuk használni!  Arról korábban már írtunk, hogy mit érdemes tartalékolni. Nem árt viszont azt is észben tartanod, mire fontos odafigyelned a vásárlások során.

Mi a helyzet a krumplival és a gyümölcsökkel?

Úgy spájzolni, hogy az elegendő legyen, mégse maradjon a nyakunkon? Nehéz kérdés, de nem lehetetlen. A liszt, a cukor, a tészta olyan alapvető élelmiszerek, melyekből egy ilyen vásárlás során sokan több kilónyit, akár kartonnyit is a kosárba raknak. Érdemes viszont átgondolnod, hogy mit mire tudsz használni – akár egy képzeletbeli vagy konkrét menülista mentén. A liszt ugyanis akkor számít kiemelten fontosnak, ha magad készíted a kenyeret vagy tésztát, más esetben inkább csak a nyakadon marad, idővel zsizsikes lesz, hasznosabb holmik elől foglalja el a helyet. Jóval nagyobb tételben fogy a háztartásban például a krumpli, melyet számtalan formában felhasználhatsz. Mégis, mielőtt tízkilónyit raktározol el burgonyából, azt ajánljuk, feltétlenül találd meg a hűvös és árnyékos helyét a lakásban. Hiszen ha kicsírázik a párás melegben, akkor már fogyasztásra alkalmatlan, és hiába költöttél rá, hiába cipekedtél. Zöldség és gyümölcs vásárlása esetén annyit vásárolj, amely nagyjából egy hét alatt elfogy (eltekintve néhány kivételtől, például az alma vagy narancs esetén). Ennél hosszabb időn át megfelelően tárolni különösen nagy kihívás, fagyasztani pedig ezeket sajnos nem érdemes. Gondold át minden megvásárolandó élelmiszer esetén, hogy elegendő helyed van-e a minőséget biztosító tárolására, és csakis annyit halmozz fel belőle, melyet gond nélkül tudsz ennek megfelelően eltenni.

Fagyasztási kisokos

Kiváló ötlet, ha olyan élelmiszerekből is raktározol, melyeket fagyasztani tudsz, így meghosszabbíthatod a lejárati idejüket. Készételekre is vonatkozik, hogy akár adagonkénti mélyhűtéssel előre gondolkozhatsz. Azonban a fridzsider nem egyenlő az örök szavatossággal, és feltétlenül figyelj oda rá, hogy mit és mennyi ideig tárolhatsz biztonsággal. Míg nyers csirkét és pulykát akár 9 hónapra is lefagyaszthatsz, addig a kenyérféléket, illetve a már elkészített, húsos szószokat is mindössze 2-3 hónapig tárolhatod biztonsággal mirelitként. A nyers marhát és sertést is nyugodtan fagyaszthatod 6-8 hónapra, ugyanakkor bacont fagyasztóban halmoznod nem éri meg, mert csupán 1 hónapig tárolhatod ott anélkül, hogy fogyaszthatatlanná válna. Szintén fagyaszthatod a keményebb sajtokat 1-2 hónapra, de sajnos a tojás mélyhűtésével nem szabad kalkulálnod, ugyanis megreped a mélyhűtés során. A tejet, joghurtot, tejfölt vagy tejszínt is csak abban az esetben éri meg mirelitté tenned, ha nem zavar, hogy zavarossá válnak majd, és ha inkább főzéshez használod fel őket később, nem pedig önmagában szeretnéd elfogyasztani. Mivel egy járvány, így a koronavírus esetén is minden háztartásban kiemelten fontos szerepet kap a mélyhűtő, valószínű, hogy nálad is meg fog telni. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében tárold külön rekeszben a húsokat, a készételeket és a zöldségeket! Valamint ne feledd, hogy amit már egyszer kiolvasztottál, azt tilos újra lefagyasztani!

Jó ötlet adagokra porciózva eltenni a készételt (Fotó: Getty Images)

Jó ötlet adagokra porciózva eltenni a készételt (Fotó: Getty Images)

A tartós termékek sem mindig állnak el sokáig

A konzervek, a befőttek és még a tartós tejek is kimondottan hosszú szavatossági idejűek. Aki biztosra szeretne menni, szinte automatikusan nyúl otthoni tartalékolásnál sűrített paradicsomhoz, májkrémhez és hasonló élelmiszerekhez. Hiába csomagolják azonban ezeket a termékeket akár 4-5 évvel későbbi lejárati dátummal, ha a vásárlásod időpontjában mindössze 1-2 hónap van hátra a szavatosságukból. Jó hír, hogy cikkünk készítésekor több üzletet is körbejártunk, és megvizsgálva a konzerv termékeket, azt tapasztaltuk, kivétel nélkül mindegyik szemügyre vett példánynak még legalább 1 év hátra volt a lejáratáig. Mégis azt javasoljuk, hogy legyél résen. Ne bízz abban, hogy egy tartósnak tervezett élelmiszer valóban az: vásárláskor a szemednek higgy, ne a berögzült tudásnak, vagyis minden alkalommal ellenőrizd a termékre írt dátumot! Nagyobb szupermarketekben kisebb az esély rá, hogy a mostani körülmények között bármilyen tartós áru már túl régóta a polcokon lenne. Ahhoz most túlságosan is nagy a felvásárlási láz, így éppen azzal a visszatérő jelenséggel szembesülünk, hogy újabb és újabb hullámokban állnak üresen a polcok és kerülnek újra feltöltésre a frissebben rendelt árukkal. A sarki kisközértben viszont bőven lehet, már közeledik a konzerv májkrém lejárata. Nem azért, mert kevésbé megbízható a tulajdonos vagy az eladó. Egyszerűen csak azért, mert kisebb a forgalma, és lassabban fogyhatnak nála bizonyos holmik.

Ne halmozz fel romlandó élelmiszert, minden alkalommal ellenőrizd a termékre írt dátumot! (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho)

Ne halmozz fel romlandó élelmiszert, minden alkalommal ellenőrizd a termékre írt dátumot! (Fotó: MTI / EPA / LUSA / José Coelho)

Csomagolt, vagy kimért áru?

A legtöbb esetben arra szavaznánk, hogy friss, kimért felvágottat és sajtot válassz vásárlásod során. Ha viszont a cél az, hogy minél tovább elálljon otthon, amit beszerzel, akkor ezúttal jobban teszed, ha az előre csomagoltat választod. A vákuumos csomagolás ugyanis jóval tovább tartja frissen a sonkát, a virslit vagy akár a párizsit, mint ha frissen, pultnál veszed meg mindezt. Ráadásul folyamatosan nyomon tudod követni, melyik mikor jár le, így annak megfelelően tudsz felbontani egy-egy újabb csomagot, hogy melyiknek milyen dátum szerepel a csomagolásán. Érdemes már ennek megfelelően tárolnod a hűtődben is mindezt: ha mindig az van kéznél, amelyik a leghamarabb jár le, akkor akár hetekig is nyugodt lehetsz afelől, hogy a megfelelő sorrendben fogynak az ételek. Más azonban az eset a füstölt áruknál. Egy egész rúd kolbász vagy szalámi jogosan kelti benned azt az érzést, hogy sokáig eláll. Szeletelt és csomagolt változatban viszont már egészen más a helyzet, úgy sokkal rövidebb a termék lejárata, hiszen más kezelési eljárásokon ment keresztül, ahogyan szerkezete is megváltozik. Ha mégis a kimért felvágott mellett döntesz, akkor érdemes lefagyasztanod azt kisebb porciókban, alaposan becsomagolva. Ha pedig kisebb kiszereléses, szeletelt változatot veszel a füstölt árukból, akkor jó, ha odafigyelsz rá: amíg az egyik csomag nem fogy el, addig ne kerüljön megbontásra a soron következő. Így tovább eltart, amit beszereztél, és aggódnod sem kell, hogy melyik meddig áll el.

Nem mindegy, mit jelent a dátum

A csomagolásokon kétfajta dátumot láthatsz feltüntetve. Egyik esetben a „minőségét megőrzi”, másik esetben pedig a „fogyasztható” felirattal szembesülhetsz.  Utóbbi az, amivel mindenképpen foglalkoznod kell. Ha egy áru májusig őrzi meg a minőségét, az nem jelent semmilyen tragédiát, mindössze azt, hogy utána még felhasználható ugyan, de veszíteni fog az élvezeti értékéből. A legtöbb esetben csak annyira kicsi a változás, hogy még észre sem veszed a különbséget. Általában a szárítással tartósított termékeknél, illetve többek közt a rizsnél vagy tésztánál találkozhatsz ezzel a jelöléssel. Egészen más kérdés, ha azt tüntetik fel, hogy valami meddig fogyasztható. Ilyen esetben már komolyan kell venni a nyomtatott dátumot, azt követően ugyanis a termék már megromlik, fogyasztásra alkalmatlan, és semmi szükség egy járványos időben arra, hogy még gyomorrontással vagy ételmérgezéssel is tetéződjön a gond.

Semmi szükség egy járványos időben arra, hogy még gyomorrontásunk is legyen (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Semmi szükség egy járványos időben arra, hogy még gyomorrontásunk is legyen (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ésszel menj a boltba

A legjobb, amit tehetsz a járvány idején, ha kerülöd a tömeget. Nem véletlen, hogy még a gyógyszertárakban is csak annyi ember tartózkodhat mostantól egyszerre, amennyi pultnál éppen kiszolgálnak. Ezért kerüld a csúcsidőben történő bevásárlást, kerüld a kimondottan nagy forgalmú üzleteket, és tarts távolságot sorban állás közben. Legjobb, ha interneten keresztül intézed a beszerzést, idősebb rokonaidtól pedig átveszed ezt a gondot, és megoldod az ő bevásárlásukat a magadéval együtt, hogy védeni tudd őket. Amennyiben mégis arra kényszerülsz, hogy személyesen menj el üzletbe, akkor szerencsés, ha bankkártyával fizetsz, nem pedig készpénzzel, utóbbi ugyanis növeli a fertőzés veszélyét. Jól teszed, ha személyes vásárlás során inkább az önkiszolgáló kasszát választod, hiszen itt kevesebb az emberi interakció, és nagyobb a távolság is a többi embertől. A bevásárlások alkalmával általában szeretjük kézbe venni, megtapogatni az árut, most viszont próbálj meg odafigyelni, hogy leküzdd ezt az automatikus szokást. És bármennyire öntudatlanul is nyúlnál arcodhoz, orrodhoz, szemedhez, igyekezz rajtakapni magad, amikor éppen ezt tennéd. Ha köhögsz, gyengének érzed magad, rossz a közérzeted, akkor kérj meg valakit családtagjaid vagy barátaid közül, hogy segítsenek a beszerzésben, és inkább ne te magad menj emberek közé, hiszen saját egészségedet és a környezetedét is véded ezzel a döntéssel. Mindenekelőtt pedig tartsd észben, hogy ezúttal az óvintézkedések sokkal inkább megfontolt és felelősségteljes tettek, nem pedig fölösleges hajcihő jelei.

Süss házi kenyeret, ha elér minket a karantén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top