nlc.hu
Gasztro

Nosztalgiakifli, ahogyan a nagymamánk készítette

Nosztalgiakifli, ahogyan a nagymamánk készítette – recept

Ez a kifli még 2-3 nap után is szuper!

Nosztalgiakifli, békebeli kifli, ki hogy emlékszik a nevére? A lényeg azonban nem ez, hanem az íze. Az ugyanis elég jó, és az állagára sem volt panasz. Az önkéntes karanténban sokan megtanultak sütni-főzni, ez a kiflirecept pedig olyan könnyű, hogy bárki el tudja készíteni, ráadásul óriási sikere lesz. Nálunk seperc alatt elfogy, mindig újabb adagot követelnek a családtagok. 

Fotó: Bencze Vivi

Fotó: Bencze Vivi

Hozzávalók: 

  • 500 g búzafinomliszt (teljes kiőrlésűvel is elkészíthető)
  • 2 tk. só
  • 1 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1 ek. tejföl
  • 20 g élesztő, vagy 1 porélesztő

Elkészítése:

A lisztet keverőtálba szitálom, hozzáadom a sót, a közepén lyukat képezek, az élesztőt a közepére szórom. A tejet, a tejfölt és a vizet összekeverem, langyosra hevítem, majd beleöntöm a tejes-vizes-tejfölös keveréket. Kb. 5 percig dagasztom (én dagasztógéppel csináltam), majd 40 percig kelesztem. Amikor kész, 85 grammos gombócokat csinálok belőle, és újabb 10 percig pihentetem. A sütőt közben felmelegítem 220 fokra, nem légkeveréses funkción. A kis gombócokat kinyújtom, majd szépen felcsavarom – ehhez adok segítséget lejjebb, egy Youtube-videó formájában.

Fotó: Bencze Vivi

Fotó: Bencze Vivi

A kis kifliket újabb 10 percig pihentetem, és mielőtt a sütőbe mennek, megkenem a tetejüket hideg vízzel.  Ha ez megvan, 13-15 percig sütöm 200 fokon, amikor pedig barnul a teteje, átkapcsolok légkeverésre, és 200 fokon újabb 3-5 percig sütöm.

Nosztalgia kifli (Fotó: Bencze Vivi)

Nosztalgia kifli (Fotó: Bencze Vivi)

Itt a videós segítség a kifli készítéséhez:

Süss otthon pékárut! Segítünk, hogyan állj neki:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top