Teljes kiőrlésű búzakenyér – A TV Paprika Paprika Pékség című műsorából
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű biobúzaliszt
- 300 g teljes kiőrlésű biobúzakovász
- kb. 950 g víz
- 25 g tengeri só
Kovász elkészítése:
Egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.
A kenyér elkészítése:
A vizet összekeverjük a kovásszal, majd ezt az elegyet belekeverjük a lisztbe. Alaposan összedagasztjuk. Pihentetjük 30 percig, majd a sót is beledagasztjuk. Szobahőmérsékleten 4 órán át hagyjuk érni a tésztát, ezután formázzuk, kb. 1 órán át újra kelesztjük, majd 250 fokon kb. 45-55 perc alatt készre sütjük a kenyeret.
Kovászolt francia kenyér – A TV Paprika Paprika Pékség című műsorából
Hozzávalók:
- 470 g kenyérliszt
- 80 g tk. rozsliszt
- 12 g só
- 100 g joghurt
- 240 g kovász
- 300-340 g víz
A kovász elkészítése:
Egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.
A kenyér elkészítése:
Bedagasztjuk. Kb. fél órán át pihentetjük, közben kétszer-háromszor meghajtogatjuk. Cipókat formázunk belőle, majd azokat kelesztőtálba (szakajtóba) tesszük. Kb. 7-8 óra (egy éjszaka) kelesztés után tepsire borítjuk és megsütjük 30 perc alatt a kenyeret.
Dános Tamás 4 kiváló péket lát vendégül a TV Paprika házi sütödéjében, hogy együtt megmutassák nekünk, mindenféle házi kenyér vagy péksütemény elkészítése után bátran nekiállhatunk még egy-egy kiegészítő finomság elkészítésének is. |