Az idei húsvét valószínűleg hosszú időre beírja magát az emlékezetünkbe, sütni-főzni talán több időnk lesz, a hozzávalók beszerzése viszont nem biztos, hogy olyan simán megy majd, mint máskor. Bár nem kell a répatortához semmi extra – hacsak a mascarpone nem tartozik nálad ebbe a kategóriába – jobb, ha időben nekilátsz az összetevők beszerzésének. Így tuti el tudod majd készíteni!
Almás répatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás
- 10 dkg pirított darált dió vagy mogyoró
- 1 csipet só
- Fahéj ízlés szerint
- 2.5 dl napraforgó olaj
- 35 dkg hámozott sárgarépa lereszelve
- 1 alma lereszelve
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1 flakon tejszínhab
- 1 narancs
- 6 dkg cukor
Elkészítés:
- Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az olajjal elkevert tojásokat és a reszelt répát-almát. Dolgozd jól össze egy fakanállal, majd simítsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába.
- Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 40 percig – szükség van ennyire, hogy a közepe is jól átsüljön, ha a teteje túlpirulna, terítsd le sütőpapírral vagy alufóliával, így nem fog megégni. A biztonság kedvéért végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből.
- Amíg a torta készül, foglalkozz a krémmel: tedd egy tálba a mascarponet, keverd bele a cukrot és több részletben forgasd bele a tejszínhabot. Ha könnyen kenhető krémmé összedolgoztad a hozzávalókat, reszeld bele a narancshéjat és lazítsd egy kevés narancslével (ezt csak apránként keverd hozzá, nehogy túl folyós legyen!)
- Ha a torta teljesen kihűlt, vond be a krémmel. Tedd hűtőbe és szeleteld fel. A tetejét megszórhatod pirított dióval, nem fog neki rosszat tenni.
Bögrés répatorta
Hozzávalók (kisebb méretű, 2 dl-s bögrét használva mércének):
- 1,5 bögre cukor
- 2 bögre liszt
- 4 bögre reszelt répa
- 2,5 tk. sütőpor
- Egy nagy csipet só
- 1,3 bögre napraforgó olaj
- 4 tojás
- 2 tk. őrölt fahéj
- 0,5 tk. őrölt szegfűbors
- 0,5 tk. őrölt szegfűszeg
- 1 tk. őrölt szerecsendió
- 1 pohár darált dió
Tipp: ha híján lennél a fűszereknek, de akad otthon karácsonyról mézeskalácsfűszer, akkor annak most nagy hasznát veheted!
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g mascarpone
- 125 g krémsajt
- 50 g vaj
- 0,75 bögre cukor
- 4 ek. narancslé
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat keverd el a szárazakkal, a nedveseket pedig a nedvesekkel, majd a kettőt öntsd egybe és jól dolgozd össze.
- Hagyd állni 20 percig, aztán öntsd sütőpapírral bélelt tortaformába és told 180 fokra előmelegített sütőbe. Vigyázz, mert nagyra nő, úgyhogy ne töltsd teljesen tele a sütőformát!
- Süsd 45-50 percig, mindenképp végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből.
- A krémmel biztosan nem fog meggyűlni a bajod, hiszen elég alaposan összekeverni a hozzávalókat úgy, hogy a narancslé legyen az utolsó.
- Ha kihűlt a torta, vond be a krémmel és 1-2 órára tedd hűtőbe.
Tipp: Ez a recept remekül működik muffinformákkal is, akkor hamarabb átsül, és cupcakeket készíthetsz belőle.