Gasztro

Ugyanaz az alap, mégis háromféle a végeredmény: csípős, light, gyerekbarát ételek feleannyi munkával, mindenkinek

Muszáj bevallani, sok embert vendégül látni elég stresszes feladat. Miért ne könnyítenénk meg a saját dolgunkat?

Ha öt embernél több jön vendégségbe, akkor szinte biztos, hogy lesz köztük valaki, aki diétázik. Ha már heten vannak, érkezni fog valaki, akinek addikciója van a csípős ízek iránt, és nyolc főből már szinte biztos, hogy ketten gyerekek. Ennyiféle ízlést elég nehéz kielégíteni egy grillezés alkalmával, de rengeteg időt spórolhatunk, ha valami olyan ételben gondolkodunk, amit sokféleképpen be lehet fejezni. Kezdődik a nyár, előkerülnek a grillsütők, meghívjuk a barátokat. Erre mutatunk ötleteket.

A grillezés jó alkalom a barátkozásra.

Persze, a diétát fel is lehet függeszteni! (Fotó: Pexels.com)

A grillsajtot mindenki szereti!

A gyerekek paradicsomos tésztasalátával választják majd, ebben biztosak vagyunk, és ha azt szeretnénk, hogy többször is szedjenek belőle, akkor csak annyi a dolgunk, hogy most egy kicsit visszafogjuk magunkat a fűszerezéssel. Sok gyerek viszolyog a zöldfűszerektől, úgyhogy az oregánót és a bazsalikomot is inkább tegyük csak a tészta mellé, és ne rá.
Diétázóknak használhatjuk ugyanazt a szószt, amit a gyerekeknek, csak nekik bátran mehet bele a zöldfűszer, tészta helyett viszont keverjük serpenyőben megpirított zöldségekhez: cukkini, padlizsán, lilahagyma, spárga, spenót, kaliforniai paprika, jó sok fokhagyma, plusz a paradicsomszósz, és már kész is a boldogság.
Kapszaicin függőknek ugyanazt a tésztasalátát ajánljuk, mint a gyerekeknek, csak házi csiliolajjal. Ehhez vágjunk fel három csilipaprikát a magjával együtt, reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát, majd öntsük fel egy deci olívaolajjal. Tehetünk hozzá füstölt csiliport is, és reszelhetünk bele egy kis citromhéjat, az nagyon feldobja, frissé teszi az ízeket. A csiliolajat ne keverjük előre a tésztához, csak mellé kínáljuk, hogy mindenki magának állíthassa be az ízeket. Természetesen mehet belőle a grillezett sajtra is.

Érdemes a kerti partyn előre gondolkodni.

Egy kis előkészület, és minden könnyebb lesz (Fotó: Pexels.com)

Csirkemell, te csodás!

Nem mindenki szereti a csirkemellet a grillrácson látni, mert könnyen kiszárítható, és akkor valóban nem túl finom. Ha viszont vékony csíkokra vágjuk, sűrű páccal előre bepácoljuk, akkor garantált a siker!
Az alappácot érdemes az esemény előtt egy nappal elkészíteni. Ehhez vágjuk maximum fél centis csíkokra a csirkemellet, sózzuk, reszeljünk rá fokhagymát, majd forgassuk jó sok görög joghurtba, és tegyük a hűtőbe. Sütés előtt osszuk három részre, a gyerekekébe tegyünk egy kevés mustárt és mézet, majd húzzuk bambuszpálcikára és így süssük meg.
A diétás változatba keverjünk bazsalikomot, reszelt citromhéjat, majd magozott olajbogyókkal váltakozva húzzuk a bambusznyársra.
A fűszeres változathoz adjunk egy kanálnyi csípős curry pasztát, sok, nagyon apróra vágott csilit, késhegynyi őrölt római köményt és fahéjat. Mangó, vagy körte kockákkal váltakozva húzzuk a bambusznyársra.

Készüljön diétás fogás is.

Mást ennének a felnőttek és a gyerekek (Fotó: Pexels.com)

Töltött, kaliforniai paprika

Ritkán készül, pedig igazi időspórolós fogás, ugyanis szinte mindent félkész állapota lehet hozni a vendégek érkezése előtt, utána pedig csak be kell tolni a sütőbe 30 percre. Fontos, hogy állítsunk be figyelmeztetést a telefonunkon, mert könnyen odaéghet a hosszúra nyúlt beszélgetés alatt.
Fejenként egy paprikával érdemes számolni, amit félbe vágunk, kicsumázunk, és úgy töltünk. A töltelék alapja a főtt basmati rizs.

Gyerekeknek lecsepegtetett kukoricakonzervet, és pár kocka ananászt keverünk bele, és így toljuk a sütőbe. Az ananász gyönyörűen karamellizálódik majd, a kukorica pedig roppanós marad.
A diétázóknak úgy töltsük zöldséges rizzsel, hogy kevesebb legyen a rizs. Vágjunk össze apró kockákra egy másik kaliforniai paprikát, egy lilahagymát, és cukkinit. Egy serpenyőben pirítsuk meg a zöldségeket, majd keverjük a rizshez egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel és pár csepp citromlével.
A csípős ízek kedvelőinek csepegtessünk le egy kis üvegnyi ecetes jalapeno paprikát, keverjük el a rizzsel, reszelt fokhagymával, vékony karikákra szeletelt csípős kolbásszal és kukoricával. Fűszerezzük pár szem egész koriander maggal és római köménnyel.
A paprikákat locsoljuk meg olívaolajjal, toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, és fólia alatt süssük 30 percig.

És ha rossz az idő?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top