Annak ellenére, hogy lángos sütni nem nagy ördöngösség, a lángosos bódékban mégis képesek néha elrontani. Pedig egy friss, forró lángosnál semmi nem finomabb, és nem csak a strandon kötelező, de például a szombati piacozáskor is.
Pár fontos szabály:
- Mindig tiszta olajban süssük
- Jó lángost csak bő olajban lehet sütni, 2 liter alatt neki se kezdjünk!
- Az olaj legyen forró
- Csak annyi lángost süssünk, amennyit megeszünk, nincs rosszabb az állott, vagy megmelegített lángosnál
- A tetejére jó minőségű tejfölt és sajtot használjunk
Hozzávalók 4 db nagy lángoshoz:
- 20 dkg sima liszt
- 10 dkg rétes liszt
- 2,5 dl tej
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 1 db kockacukor
A sütéshez::
- 2 l étolaj
A tetejére:
- fokhagyma
- tejföl
- reszelt sajt
Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, és keverjük bele a kockacukrot is. Hagyjuk felfutni. Közben a liszteket tegyük egy mély tálba, majd keverjük bele a sót is. Adjuk hozzá apródonként az élesztős tejet, majd nagyon alaposan dagasszuk ki. Vékonyan olajozzuk be, takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tésztát osszuk négy részre, formáljunk belőle olajos kézzel gombócokat, és amíg az olajat felforrósítjuk, hagyjuk pihenni. Amikor az olaj jó, kézzel nyújtsuk ki a lángosokat, majd egyesével süssük ki úgy, hogy félidőben megfordítjuk. Konyhai papírtörlőn csepegtessük le, majd azonnal kenjük be fokhagymával, vagy tejföllel, esetleg mindkettővel, és szórjuk meg reszelt sajttal.