Szerencsés egybeesés, hogy a grillezés, grillszezon beindulásával egy időben érik a meggy, a faeper (egyes vidékeken faszeder) és a cseresznye. A faepret ráadásul sokan nem is használják másra, mint a pálinkacefrébe, pedig pillanatok alatt remek grillszósz dobható össze belőle, méghozzá olyan, amit nem minden kerti partiban tesznek az asztalra. Állítólag a pasik imádnak a tűz mellett állni, nekünk így elég a szószt elkészíteni.
Csípős faeperszósz oldalashoz
Ezek az ízek főleg a zsírosabb, füstösebb húsokhoz passzolnak, mint például az oldalas.
Hozzávalók:
- 3 csésze faeper
- 1 nagy fej hagyma
- 0,5 dl étolaj
- 1 ek méz
- 1 piros csili
- 1 ek borecet
- ½ kk köménymag
- 2 ágacska kakukkfű
- só
A hagymát félkarikákra vágjuk és a mézzel együtt megdinszteljük az olajon. Rádobjuk a faepret, a nagyon apróra vágott csilit, és a borecetet. Sózzuk, köménymaggal és kakukkfűvel fűszerezzük. Tíz perc alatt sűrűre főzzük.
Pikáns faeperszósz csirkeszárnyhoz
Akkor lesz a legjobb, ha a csirkeszárny csípős.
Hozzávalók:
- 3 csésze faeper
- 1 nagy fej hagyma
- 0,5 dl étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- diónyi gyömbér
- 2 ek barna cukor
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek rizsecet
- só
A hagymát apró kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Belereszeljük a fokhagymát és gyömbért, majd rászórjuk a cukrot. Pár percig kevergetjük, majd rádobjuk a faepret. Amikor összeesett, szójaszósszal, rizsecettel és sóval fűszerezzük.
Bazsalikomos meggymártás fűszeres kolbászokhoz
Grillezett debreceni, esetleg kifejezetten sütni való, paprikás grillkolbászok kitűnő kiegészítője lehet.
Hozzávalók:
- 30 dkg meggy, magozva
- 8 dkg cukor
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek magos mustár
- 1 db csillagánizs
- nagy csipet só
- 20 bazsalikomlevél
A meggyet a cukorral és a vörösborral feltesszük főni. Hozzáadjuk a mustárt, és beledobjuk a csillagánizst és a sót. Amikor megpuhult, és kissé elforrta a levét, elzárjuk alatta a lángot, ás belekeverjük az összetépkedett bazsalikomleveleket.
Cseresznyemártás pezsgővel
Csirkemellhez, vagy más, fehér, szárazabb húsféléhez passzoló mártás
Hozzávalók:
- 30 dkg cseresznye, kimagozva
- 1 csomó újhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk füstölt paprika
- 1 ek méz
- 1 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek curry por
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek mascarpone
- 1 dl pezsgő
Az újhagymát a zöld részével együtt felkarikázzuk, és az olajon megfonnyasztjuk, majd meghintjük a füstölt paprikával. Mézet, citromlevet, és reszelt citromhéjat teszünk bele, majd hozzáadjuk a cseresznyét. Lefedve öt percig pároljuk, majd curryval, sóval, vékonyra szeletelt fokhagymával fűszerezzük, majd belekeverjük a mascarponét. Amikor elolvadt, felöntjük pezsgővel, és elzárjuk alatta a lángot.
Meggy-faeper extracsípős szósz
Hamburgerhez, fasírthoz, vagy bármilyen zsírosabb húsféléhez illik
Hozzávalók:
- 1 csésze magozott meggy
- 1 csésze faeper
- 1 kis fej hagyma
- 3 ek étolaj
- 1 ek méz
- 2 friss, piros csili
- 2 ek harissa paszta, vagy más csilipaszta
- 3 ek frissen reszelt gyömbér
- 1 kk fahéj
- 1 kk koriander mag
- 1 kk római kömény
- só, bors
A hagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a gyümölcsöket és hozzáöntjük a mézet. Kicsit pároljuk, majd hozzákeverjük a nagyon apróra vágott csiliket és a csilipasztát. Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a koriander magot és a római köményt, végül a fahéjjal együtt az összefőtt gyümölcshöz keverjük. Sózzuk, borsozzuk.