Egy hatalmas tál feszes, ropogós cseresznyét birtokolni és egy ragyogó, gondtalan nyári napon elmajszolni, maga lehet a boldogság. Ebből az idilli lelkiállapotból azonban egy pillanat alatt ki tud zökkenteni, ha véletlen kukacos cseresznyére bukkanunk.
De miért van az, hogy a málna, a meggy, a barack, meg egy csomó gyümölcs képes gusztusos, kukactalan maradni, ezzel szemben a cseresznye maga az időzített bomba, de annyira, hogy ismerek olyan embert, aki bár szereti, azért nem hajlandó évek óta cseresznyét enni, mert irtózik kukacoktól.
Először is tisztázzuk, nem kukac, hanem nyű, vagyis a cseresznyelégy lárvája az, ami ilyen galád módon képes elrontani az élvezetet – tudtuk meg Végh Ferencné agrármérnöktől, növényvédelmi szakmérnöktől, aki egyébként maga is gyakorló és tapasztalt háziasszony, vagyis nemcsak a cseresznye termeléséhez, hanem a feldolgozásához is ért.
A cseresznyelégy olyan, mint egy zombi, a földből mászik elő tavasszal, majd az első útja a cseresznyevirághoz vezet, de egyáltalán nem romantikus ideák vezérlik, hanem úgy profánul belepetézik.
A petéből aztán kikel a lárva és ez a lárva az, ami annyi bosszúságot okoz a cseresznye kedvelőinek. Éppen ezért a cseresznyefát virágzás után mindenképpen permetezni kell valamiféle rovarölő szerrel és nagyon fontos, hogy a fa alatti talaj is kapjon a vegyszerből, hogy elejét vegyük az új generáció kifejlődésének.
A biokertészet hívei esküsznek a sárga, ragacsos cseresznyelégy csapdára, ami a szakember szerint nagyon jó, arra legalábbis, hogy ha nagyon sok cseresznyelégy ragadt rá, akkor látja a gazda, hogy abban az évben sok a kártevő, úgyhogy még inkább szükség van a vegyszeres kezelésre. Ezt azonban mindenképpen csak virágzás után szabad megejteni, hogy ne pusztuljanak tőle el a méhek is.
Idén azonban sokkal jobb a helyzet, mint általában – hogy valami jó hírt is mondjunk – ugyanis a hideg tavaszi időjárás miatt csak később, virágzás után tudtak előjönni a cseresznyelegyek, vagyis nem tudták időben lerakni a petéiket.
Így vásároljunk cseresznyét
Vásárlóként szerencsére egyáltalán nem vagyunk annyira kiszolgáltatva az elemeknek, mint a termelők, ezért néhány okos trükkel elég jól el tudjuk kerülni, hogy hús is legyen a gyümölcsben. A cseresznyevásárlás menete tehát a következő: először is alaposan megnézzük a kiszemelt gyümölcsöt. Ha vannak rajta lyukak, az azt mutatja, hogy már kijött belőle a „kukac”, de ez sem jelent semmi jót, mert nem takarított ki maga után, szóval bent maradt az ürüléke, ami nem túl gusztusos, ezért lyukas cseresznyét nem veszünk.
Második lépésként megkérdezzük, hogy megkóstolhatjuk-e a cseresznyét. Ha nem engedik, már megyünk is tovább. Ha engedik, akkor egyet-kettőt (nem többet) megnyomogatunk. Ha kemény, jók vagyunk, ha puha, akkor baj van, mert vagy bent van még a nyű, vagy moníliás a gyümölcs, ami egy gombás betegség, és szintén nem jó.
Most jön az, hogy megkóstoljuk a gyümölcsöt, de nem csak úgy nekiesünk, hanem előbb óvatosan félbe törjük és megszemléljük, hogy mi újság belül. A mag alatt is megnézzük, mi a helyzet és ha nincs kukac, járat vagy ürülék, akkor a cseresznye tiszta, meg lehet vásárolni.
A biztonság kedvéért megkérdezhetjük, hogy mikor permetezték. Ha kereskedőtől vásárlunk, akkor ő erre persze semmit nem fog tudni mondani, ha viszont termelőtől, akkor a jó válasz az, hogy virágzás környékén. Ha pirosodáskor történt, az már késő, nem véd a kukactól.
Persze van olyan év, amikor, ha a fejünk tetejére állunk, akkor is kukacos lesz a cseresznye – figyelmeztet az aranydiplomás agrármérnök.
Így dolgozzuk fel a kukacos cseresznyét
Sokan alkalmazzák azt a trükköt, hogy a cseresznyét egy tál jéghideg, enyhén ecetes vízbe teszik, hogy feljöjjenek a víz színére a kukacot. Nos, nem akarunk senkit elkeseríteni, de vagy bejön, vagy nem, de mérget nem vennénk rá semmiképp.
A cseresznyét befőzés előtt általában ki szoktuk magozni, ami némiképpen védelmet jelent attól, hogy kukacos befőttet kelljen enni a végén. Ha gyanús a gyümölcs, akkor mindenképpen érdemes kesztyűt húzni és kézzel, egyenként magozni, és a kukacos gyümölcstől egyszerűen megszabadulni – javasolja a szakember. Ha szerencsénk van, csak a mag egyik oldalát lakta be a lárva, a cseresznye másik fele pedig hibátlan, még menthető.