Gasztro

Érdemes megdolgozni a „több lapos” karamellás szeletért

Bár egy kis időt és energiát kell fordítani az elkészítésére, a végeredmény mindenért kárpótol.

Nevéhez hűen a Sütivár blog egy népszerű finomsággal kedveskedett olvasóinak. Az alábbi recept alapján elkészíthető karamellás szeletről a blogger azt írja, szerinte ugyan kissé macerás az elkészítése, mint általában az úgynevezett „több lapos” süteményeknek, de érdemes rászánni az időt, mert a „közönség” roppant hálás lesz a krémes finomságért.

A hozzávalókat tekintve semmilyen extra különlegességre nem lesz szükség, egyedül a karamell ízű pudingpor olyasmi, ami nem feltétlenül van ott minden háztartásban. Lássuk, mire lesz szükség:

Karamellás szelet recept

A bársonyos, lágy karamellért érdemes megdolgozni (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók a karamellás szelet elkészítéséhez:

Tészta:

40 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás
5 dkg margarin
2 evőkanál méz
csipetnyi só

Krém:

20 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 csomag karamell ízű pudingpor
6 dl tej

Elkészítés:

A tésztához vízgőz fölött olvasszuk össze a csokoládét, a margarint, a mézet, a cukrozatlan kakaóport, a szódabikarbónát és a kétféle cukrot. Vegyük le a tűzről, öntsük a sóval elkevert liszthez, majd gyúrjuk össze. Ezután vágjuk háromfelé, és sütőpapíron egyenként nyújtsuk ki a részeket egy közepes tepsi méretére, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt süssünk 3 lapot.
A krémhez a kristálycukrot karamelizáljuk, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 deci (meleg) tejet. A cukor ekkor hirtelen megkeményedik, ezután tegyük vissza a tűzre, és melegítsük (forraljuk) addig, amíg a cukor újra felolvad.

A pudingport keverjük simára a maradék (hideg) tejjel, öntsük hozzá a karamellás tejhez, főzzük sűrűre, majd többszöri keverés mellett hűtsük ki. A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, adjuk hozzá a kihűlt karamellás pudinghoz, majd keverjük habos krémmé.

Ezután rétegezzük a süteményt, egy lap tészta, egy adag krém, mindaddig, amíg el nem fogynak a hozzávalók, a tetején krém legyen. A tetejére készíthetünk grillázst vagy csak megszórhatjuk aprított dióval. Tegyük egy éjszakára a hűtőbe, hogy a tészta megpuhuljon, illetve, hogy az ízek összeérjenek.

További hasonló finomságok receptjeiért látogass el a Sütivár blogra!

Még több ínycsiklandó édességért pedig az alábbi linkek egyikére:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top