A szülinapi torta nem akkora ördöngösség, ha nem azt célozzuk meg, hogy háromemeletes és csupa cukormáz legyen. Márpedig kezdő tortásként jobb, ha leteszünk ezekről a csodatorta álmokról, és inkább az egyszerűbb kinézetű, ám nagyon finom tortákat célozzuk meg.
Könnyen félrecsúszhat a tortakészítés, már ott nagyot lehet hibázni, hogy a piskóta nem lesz elég puha és levegős, nem emelkedik fel, és nem tudjuk kettévágni rendesen. Fojtós tortát kaphatunk nemcsak a piskóta, hanem a krém miatt is, ha túl sok vajat vagy zselatint teszünk bele. És benne van a pakliban az is természetesen, hogy a tortakrém nem szilárdul meg eléggé, aztán jól szétfolyik az egész, amikor tálalnánk, és a végén pohárkrémként kell kanalazni a tortát. Minderre megoldás az a recept, amit hosszú évek alatt kísérleteztem ki, és ami eddig garantált sikert aratott minden korú ünnepeltnél a családban.
Az első trükk az, hogy meg sem próbáljuk létrehozni a tökéletes piskótát, helyette inkább egy jó szottyos brownie-t sütünk tortaformában. A brownie nagyjából elronthatatlan, biztos, hogy nem lesz száraz a tészta, és a csokis alap mindenféle ízesítéshez jól illik. Mivel nálunk lányok vannak a családban, így általában epres krémet kap a brownie, mert az szép rózsaszín, de nutellával, banánosan, vagy csak vaníliakivonnatal ízesítve is tökéletes tortát lehet a következő receptből alkotni.
Epres-mascarpone torta brownie alappal
Hozzávalók a brownie-hoz:
- 200 gramm étcsoki
- 250 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 100 gramm liszt
- 5 db tojás
Elkészítése:
A vajat a csokival összeolvasztjuk gőz fölött egy edényben, közben a cukrot a tojásokkal habosra veri a habverő. A csokis vajat és a lisztet ezután hozzáadjuk a tojásos cukorhoz és simára keverjük. Egy tortafomát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Ha akarjuk, nem a krémbe, hanem a tetejére rakjuk a gyümölcsöt:
Hozzávalók a krémhez:
- 500 gramm mascarpone
- 500 ml habtejszín
- 1 tasak instant por zselatin
- 150 gramm cukor
- 700 gramm fagyasztott eper
Elkészítése:
Ekkora adagból jó sok krém lesz, természetesen lehet felezni az adagot, ha nem szereted annyira krémesen. Az epret kiolvasztjuk a mikróban, lecsöpögtetjük és pürésítjük, közben a habtejszínt, mascarponét, zselatint és cukrot alaposan felverjük a habverővel. Így együtt, nem kell külön habbá verni a tejszínt, mehet egy körben minden más alapanyaggal. Amikor már elég keménynek tűnik a massza, akkor adjuk hozzá az epret és még adunk neki pár percet a géppel. A kihűlt brownie-ról lefejtjük a sütőpapírt, visszatesszük a tésztát a tortaformába és rákanalazzuk a krémet, majd betoljuk a hűtőbe az egészet egy éjszakára. Amikor kész, úgy vesszük le a tortáról a formát, hogy előtte egy vizes késsel elválasztjuk a krémet a formától.
Mutatunk még több tortát:
Kiemelt kép: Unsplash