Gasztro

A brit állam fizeti az éttermi számlád felét

Ha hétfőn, kedden vagy szerdán étteremben eszel Nagy-Britanniában, a számlád felét a brit állami költségvetés fizeti augusztus folyamán.

A britek újranyitása is megkezdődött, és mivel Európában ők is azon országok között vannak, akiknek gazdaságát kegyetlenül megviselték a koronavírus-járvány miatti korlátozások, most gazdaságélénkítő módszereket kívánnak bevetni, hogy kicsit felpörgessék a forgalmat. Erre talán a legnagyobb szükség a brit vendéglátásban és a turizmusban van, ahol drasztikus volt a forgalomcsökkenés, ezért is itt igyekszik leginkább segíteni az állam, például az Eat Out to Help Out nevű programmal – írja a hvg.

Várnak a brit éttermek. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Várnak a brit éttermek. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A 33 milliárd fontos gazdaságélénkítő csomag sok tételből áll, az éttermi számlák kiegészítésére (azzal a kikötéssel, hogy egy számlán maximum tíz angol font lehet a támogatás) mindössze 500 millió font jut belőle. Sokan támadták is a javaslatot, és arra ösztönözték a kormányt, hogy inkább a lakhatást kellene támogatnia. Szimpátiára talált viszont az élelmiszert áfájának 5 százalékosra csökkentése. Rishi Sunak pénzügyminiszter szerint később talán adóemelésből kell majd kitermelniük, amit most gazdaságélénkítésre fordítanak, de most a lényeg az, hogy segítsenek a bajba jutott vállalkozásokon és embereken.

Történeteink a brit éttermek világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top