A Mesetarisznya blog már a nevével elbájolja az embert, a kedves-érdekes családi történetek között azonban feltűnt egy hamisítatlan nyári édesség sztorija és receptje is, amit érdemes kipróbálni.
A blogger visszaemlékezése szerint nagymamája még kézzel dagasztotta a kelt tésztát, ami valódi különlegességnek számított, mert a nagyinak szigorú időbeosztása volt, nem lehetett akármikor lepénysütésre kérni. Amikor viszont igen, akkor egy valódi “nagymama-klasszikus” készült, persze a háztáji tyúkok tojásával, na meg a szomszéd néni tehenének friss tejével. Minderre természetesen a kertben termett zamatos sárgabarack tette fel a koronát.
A barackos lepény elkészítésének azért neki lehet állni ilyen jellegű családi kincsek nélkül is, ahogy a Mesetarisznya bloggere is bevallja, hogy ő már robotgéppel dagasztja a tésztát és a barackot sem a fáról szerzi be. Ennek ellenére a végeredmény kifejezetten finom lesz, csak az alábbi receptet kell követni hozzá.
Barackos lepény elkészítése
Hozzávalók: háromnegyed csésze tej, negyed csésze vaj, negyed csésze cukor, egy felvert tojás, egy csipet só, két csésze liszt, 1 teáskanál száraz élesztő.
Elkészítés: az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, utána a robotgép dagasztófejével a hozzávalókat megdagasztjuk. Ezután a tésztát tartalmazó edényt tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos vízbe állítva kelesztjük.
A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, tepsibe tesszük, majd elrendezzük rajta a megmosott, félbevágott, kimagozott barackokat, amiket egy kevés cukorral érdemes meghinteni. Egy kis további kelesztést követően, előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Tálalás előtt ízlés szerint fahéjjal lehet még ízesíteni, illetve a maradék barackból készült lekvárral tálalni.
Ha tetszett a recept, nézz körül a Mesetarisznya blogon, vagy csatlakozz a Mesetarisznya Facebook-oldalához!
További barackos finomságok az NLC-n:
- Ezt készítsd el vasárnap: mandulás, sárgabarackos süti
- A legfinomabb dolog a hétvégében: barackos clafoutis
- Elindult a küzdelem, hogy ne haljon ki a kajszibarack