nlc.hu
Gasztro

Borbás Marcsi tökéletes húslevese

Borbás Marcsi: Így lesz tökéletes a húsleves

Borbás Marcsi több műsorában is találkozhattunk már tippekkel a tökéletes húsleveshez, most összeszedtük a legfontosabb tanácsokat.

Borbás Marcsi ma már megkerülhetetlen jelenség a gasztro világában Magyarországon, hagyományőrző műsorával olyan ételeket mutat meg, melyek a magyarság múltjához tartoznak. De hogyan kezdett főzni Borbás Marcsi? Egy régebbi interjúban elárulta, honnan ered a gasztronómia iránti szeretete:

„Az anyukám nagyon jól főzött, a semmiből is tudott finom vacsorát varázsolni. Három műszakban dolgozott, mégis minden nap fantasztikus ételeket tett az asztalra. Amire viszont konkrétan emlékszem, az az első tojásos nokedlim, amit a nálam 7 évvel idősebb bátyám kérésére készítettem, kislányként. A tészta kőkemény lett, embert lehetett volna ölni vele, de megették a szüleim. (…) Nálunk mindenki főz a családban, és nagyon jól, ezért nem mondhatom, hogy csak édesanyámtól. Amikor elkezdtem saját háztartást vezetni, sokáig »telefonon« főztem. Mindig felhívtam az anyukámat, és megkérdeztem, ő hogyan készíti azt a bizonyos fogást. A szertartás ma is megvan – lehet, hogy valamit már több százszor megfőztem, mégis telefonálok.” 

A saját elmondása szerint állandóan fogyókúrázó Borbás Marcsi fő célja a műsorával és szakácskönyveivel az, hogy egyszerű ételeket tudjunk varázsolni az asztalra. Ahogy erről egyszer nyilatkozta: „A főzésben a tudomány ott kezdődik, amikor néhány egyszerű alapanyagból tökéleteset tudsz csinálni.”

Borbács Marcsi a húsleves titkáról

A hősleves titkairól több videóban is beszélt Borbás Marcsi (Kép: Smagpictures.com / Story-Best x Archívum)

A tökéletes húsleves titkai

A húsleves minden bajunkra gyógyír – ahogy Borbás Marcsi fogalmaz egy videójában. Igaza van, húslevest főzünk, ha beteg a gyerek, vagy ha családi ünnepre készülünk, a magyar asztalról nem hiányozhat. Az, hogy kinek milyen a tökéletes húsleves, már más kérdés, hiszen ahány ház, annyi szokás alakult ki az évtizedek során ebben a receptben. Az egyik arra esküszik, hogy nem kell fedőt tenni rá főzés közben, a másik pedig sütőben főzi meg, ezért olyan tanácsokat hoztunk Borbás Marcsi húsleveses videóiból, amelyeket jól beilleszthetünk a saját hagyományos húslevesünk receptjébe is.

1. Mindig hideg vízbe tesszük oda a húsokat, és megvárjuk, hogy kilökje magából a habot, csak utána rakjuk bele a zöldségeket, hogy leszedtük a habot a levesről.

2. Menjen a levesbe jó sok szárny és láb is, ezek adják meg a tartalmát. A húslevesbe a májat viszont később kell beletenni (elég akkor, amikor a zöldségeket), hogy ne legyen tőle zavaros a leves.

3. Héjastól kell beletenni a vöröshagymát, hogy színezze a héja a levest. Ugyanígy a fokhagymát is héjával együtt kell benne megfőzni. A vöröshagymát héjastul félbevágjuk és a vágott felét egy kicsit lepirítjuk serpenyőben, így tesszük a levesbe. A fokhagymát elég csak félbevágni és beledobni a lébe.

Borbács Marcsi tanácsai húsleveshez

Borbás Marcsi tanácsait követve tökéletes lesz a húsleves (Kép: Getty Images)

4. Ételízesítőt nem teszünk a húslevesbe, és a borsot is csak egészben szabad, hogy ne legyen tőle zavaros a levesünk.

5. Sokszor az a hiba a húslevesben, hogy túl sok zöldség kerül bele, amitől édeskés íze lesz. Próbáljuk ki kicsit sárgarépával!

6. Zellergumó helyett a zellerszár is tökéletes a húslevesbe, ha nem kedveljük a gumót, a szárból is kifő a szükséges íz a levesben. És bármilyen meglepő a gyömbér is a húslevesünkbe való, tegyünk bele egy keveset belőle.

7. Ne maradjon ki a levesből a turbolya és a petrezselyem szára sem.

8. Ha igazán jó tésztát akarunk tenni a levesbe, akkor miután megfőtt a húsleves, merjünk ki belőle és ebben főzzük meg a tésztát.

Tudj meg többet a húslevesről és kelt tésztákról Borbás Marcsitól:

Főzz velünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top