nlc.hu
Gasztro

Ennyi mindenre jó a habszifon

Elő a habszifonnal! Messze nem csak tejszínhab készíthető vele

Negyven éve a habszifonnal csak tejszínhab készült, esetleg szifonos fagyi, ezért amikor betört a piacra a flakonos tejszínhab, sokan le is selejtezték a szifont, ami manapság már kötelező kelléke egy modern éttermi konyhának.

Sok családnál rejtőzik a legfelső kamrapolc egyik sarkában egy retro habszifon, amit régen fillérekért lehetett megvásárolni, manapság viszont olyan drágák a modern társaik, hogy valóságos kincsnek számít a régi. Ha jó benne a tömítés, akkor csak habpatront kell hozzá vásárolni, és máris éttermi minőségű habokat, leveseket, vagy desszerteket készíthetünk vele.
 
A habszifonnal egyszerű tejszínhabnál sokkal jobb dolgok is készíthetők, csak pár alapszabályra kell odafigyelni, és tökéletesen feldobhatjuk a desszerteket, a reggeliket és a vacsorákat, sőt, akár koktélpartit is szervezhetünk.

Első, hogy mindig mindent át kell szűrni, és csak tökéletesen homogén alapanyag kerülhet a szifonba. Ha bármilyen apró gyümölcsmag, fűszernövény, vagy hasonló kerül bele, az eltömítheti a nyílást. Csak tökéletes tömítőgyűrűvel rendelkező, hibátlan szifont használjunk, a típusnak megfelelő patronnal. Soha ne töltsünk több folyadékot a szifonba a megengedettnél. Miután becsavartuk a patront, rázzuk fel, majd közvetlen használat előtt is rázzuk fel újra. A kész habokat hűtőben általában 2-3 napig eltarthatjuk.
Visszaváltható habpatront már ne keressünk, pár éve megszűnt ez a termék, úgyhogy az üres patronokat vagy vissza tudjuk vinni a vásárlás helyére, vagy kénytelenek vagyunk kidobni.

Gyermekkorunk kedvence öt perc alatt elkészül (a szerző fotója)

Gyermekkorunk kedvence öt perc alatt elkészül (a szerző fotója)

Retro, citromos joghurthab

Emlékeztek még a citromos joghurthabra? Pillanatok alatt elkészíthető otthon is. Bár az eredeti sárga színű volt valamilyen ételfestéktől, most ettől megkímélhetjük magunkat.
 
Hozzávalók:

  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 ek víz

A citrom levét a reszelt citromhéjjal és a vízzel mikróban összeforraljuk egy kis tálkában. Teljesen lehűtjük, majd sűrű szűrőn a joghurtba öntjük. Teljesen simára keverjük porcukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt. Szűrőn, tölcsér segítségével a szifonba töltjük. Két patront tekerünk bele, alaposan felrázzuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük fogyasztás előtt. Tálalásnál reszelhetünk a tetejére bármilyen citrust.

Körözöttben is lehet újat mutatni (A szerző fotója)

Körözöttben is lehet újat mutatni (A szerző fotója)

Körözötthab

Első pillanatban talán furcsán hangzik, de nem csak finom, hanem nagyon látványos is! Tölthetünk vele sonka-, vagy sajttekercset, paprikát, vagy koktélparadicsomot, de készíthetünk belőle pohárkrémet is. Ehhez egy pohár aljára szórjunk apró pirítós kockákat, majd nyomjuk rá a körözött habot. Ha gyors, apró falatkára vágyunk, akkor pedig egyszerűen nyomjuk pár sós kekszre,  szórjuk meg snidlinggel és pirospaprikával.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 kk füstölt pirospaprika
  • 1 kk mustár
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 1 ek nagyon apróra vágott hagyma
  • 1 dl tejszín

A hagymát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, majd a tejszínhez keverjük, és fél órát állni hagyjuk benne. Leszűrjük, és a felfogott tejszínt elkeverjük a többi hozzávalóval. Bár a juhtúró sós, kóstoljuk meg, hátha utána kell sózni.  A masszát szűrőn keresztül a szifonba töltjük, és két patront is belecsavarunk. Használat előtt felrázzuk. Kinyomás után azonnal tálaljuk.

Krumplipüréhab

Egy rozé kacsamell mellé, vagy akár egy szelet ropogósra sütött szalonnával elképesztően finom a tökéletes krumplipüré! De talán (tényleg csak talán), ebben a hőségben nem mindenkinek esik jól a viszonylag nehéz, vajas krumplipüré, és valami jóval könnyebbre vágyik. Nekik tökéletes választás a krumplipüréhab, szakszóval krumpli-espuma.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lisztes burgonya
  • 125 ml tejszín
  • 35 ml extraszűz olívaolaj
  • 100 ml a főzővízből

A krumplit vágjuk apró kockákra, és 20 perc alatt főzzük nagyon puhára. A félretett főzővízzel együtt tegyük turmixba, és nagyon alaposan pépesítsük. Adjuk hozzá a tejszínt, majd az olívaolajat is, végül sózzuk. A masszát szűrőn keresztül, még forrón töltsük a szifonba, és tekerjünk bele egy patront. Azonnal használjuk fel.

És szódásszifon van otthon?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top