nlc.hu
Gasztro
Zöldbab vagy kifejtő bab? Kedvenc babos ételeink jönnek

Zöldbab vagy kifejtő bab? Kedvenc babos ételeink jönnek

Buja sajtszószban tocsogó makaróni zöldbabbal, kapros húsgombócleves és babpüré - főzzünk az ezerarcú babból!

Itt a szezon, érik a zöldbab, bár ez a hír sajnálatosan keveseket ráz meg. A helyzet ugyanis az, hogy zöldbabot és kifejtő babot egész évben eszünk – hála érte a korszerű konzerviparnak, amely egészen olcsón kínálja a kiváló minőségű fagyasztott termékeket – szomorú tény azonban, hogy a friss zöldbab ára olyan magasságokba tör idén (is), hogy szinte csak hobbiból vásárol ilyesmit az ember, akkor is legfeljebb egy marékkal. Hogy miért ilyen drága ez az egyszerű kis termés, azon már-már elmerengeni sem érdemes, csak a szokásos: az élelmiszerárak általában úgy megugrottak az utóbbi fél évben, hogy beleszédültünk, a friss zöldségé és gyümölcsé pedig még annál is jobban, lásd még petrezselyemgyökér, málna, cseresznye, sárgabarack és még folytathatnám a sort akármeddig, de nem akarom, mert még a végén rossz kedvünk lesz. Pedig a bab egy vidám téma, kezeljük is akként!

Zöldbabot termelni egy meglehetős sikerélménnyel kecsegtető kaland, mármint hobbi szinten, ha nem baj, hogy nem sikerül, mert ez is bőven benne van a pakliban. Ha viszont bejön, az nagyon jópofa dolog, sőt, idén a karanténnak köszönhetően sokan babsátrat is ültettek a gyerekeknek, ami egy szuper találmány: a sátor falát, szerencsés esetben, a megfelelő formában előkészített vázra futtatott zöldbab zöldtömege alkotja. A gyerekek bujkálnak benne, a szülők meg főznek róla, hát nem csodálatos?

Ha viszont a piacon kell megvenni a zöldbabot, már sokkal kevésbé romantikus a helyzet. Jelenleg a legolcsóbban a fővárosi piacok közül a Nagycsarnokban lehet kapni, háromszáz forint körül, a Bosnyák téren viszont ezer-ezerhatszáz forintban kerül, a Rákóczi téren pedig akár kétezer forintot is kiadhatunk egy kiló zöldbabért, sebaj, egyszer élünk. Majd ezt a kétezer forintos zöldbabot hazavisszük, dolgozunk vele fél-egy órát, kidobjuk a negyedét (így lesz 2500 forint egy kiló), és már főzhetünk is. Ezzel szemben egy 450 grammos, fagyasztott zöldbabot megvehetünk 300 forintért, úgyhogy józan mérlegelés után én inkább ezt a megoldást javasolnám a hétköznapokra.

Zöldbab

Gusztusos, frissen szedett zöldbab (Fotó: Paulbr75 / Pixabay)

Gasztronómia szempontból majdnem mindegy, hogy sárga, vagy zöld hüvelyű zöldbabot vásárolunk-e. Szokás szerint a zöldbabfőzeléket, levest sárgából főzzük, ha meg valami puccosabb ételt fundáltunk ki, például baconbe göngyöljük és megsütjük, mint a spárgát, akkor a zöld mutat jobban, de végül is ez tényleg teljesen mindegy.

A kifejtő bab, ami szintén most terem, már egészen más téma: ez az a bab, amit – mint a nevében is benne van – ki kell fejteni a hüvelyéből, mint a borsót. Ebből lesz aztán a szárazbab is, ami bármeddig eláll, a friss kifejtő babnak azonban megvan az az előnye, hogy nem kell beáztatni egész éjszakára, mégis megfő 40 perc alatt.

Egyébként a bab, legyen száraz, kifejtő vagy zöld, mindenképpen egészséges, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint élelmi rostokkal, tehát segíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a rossz koleszterin szintjét, és még egy csomó szuperképessége van, a magas fehérjetartalom viszont a zöldbabnak nem erőssége, csak a kifejtettnek. Mutatunk is néhány szuper receptet, amelyekben  a csúcsformáját hozza. 

Zöldbabos mac and cheese (sajtszószos tészta)

Az angol / amerikai  típusú sajtos tészta abban különbözik a miénktől, hogy nem száraz reszelt sajtot szórnak rá, hanem roppant kívánatos módon egy buja sajtmártásban úszik a tészta. Ránézésre nyolcmillió kalória és mindenképpen meg akarjuk enni most, azonnal, de ha már így van, legalább tegyük egészségesebbé zöldbabbal!

Még a nyolcmillió kalóriás sajtszószban tocsogó makaróni is egészségesebb zöldbabbal (Fotó: Getty Images)

Még a nyolcmillió kalóriás sajtszószban tocsogó makaróni is egészségesebb zöldbabbal (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  •  5 dkg vaj
  • 3 ek. liszt
  • fél liter tej
  • 1 tk. szerecsendió
  • 35 dkg makaróni tészta
  • 45 dkg zöld hüvelyű zöldbab (fagyasztott vagy sárga is lehet)
  • 15 dkg cheddar sajt reszelve

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a besamelt: a vajat megmelegítjük, rátesszük a lisztet, elkeverjük, hagyjuk kicsit bugyogni, majd apránként felöntjük a tejjel, közben habverővel gondoskodunk róla, hogy ne csomósodjon össze. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, fűszerezzük szerecsendióval, sózzuk.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. Feltesszük forrni a tészta főzővizét, sózzuk, majd a zacskón írt útmutató szerint megfőzzük a tésztát. A főzési időt kell nézni, nem a metódust, nyilván. Három perccel a vége előtt hozzáadjuk a babot is, ennyi idő alatt kicsit megpuhul, de még ropogós marad. Ha fagyasztottat használunk, legyen inkább öt perc. Amikor kész, leszűrjük.
  3. Tegyük a zöldbabos tésztát egy tűzálló tálba, a besamelbe keverjük bele a reszelt sajtot és öntsük bele szintén a tálba. Toljuk be a sütőbe és 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.

Kapros zöldbabos húsgombócleves

Ez egy tipikus „bazinagy” leves, ami már-már főételnek számít, legalábbis, ha bevágunk belőle egy-két tányérral, biztos, hogy nem maradunk éhesek, mégsem hízunk tőle. Ráadásul nagyon finom. Mint a leveseknél általában, itt is nyugodtan belőhetjük magunknak az arányokat, egyáltalán nem kell ragaszkodni az itt leírt mennyiségekhez.

Egy tányér húsgombócleves ebédnek vagy vacsorának is beillik (Fotó: Getty Images)

Egy tányér húsgombócleves ebédnek vagy vacsorának is beillik (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • fél kg zöldbab
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 30 dkg vegyes leveszöldség
  • 1-2 db krumpli
  • víz
  • fél kg darált sertéscomb
  • só, bors
  • 1 citrom
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • fél csokor friss kapor, vagy 2 ek. szárított

Elkészítés

  1. A hagymát és a zöldségeket megpucoljuk, előbbit apróra, utóbbiakat kockára vágjuk. Előveszünk egy nagy fazekat, a hagymát megdinszteljük benne az olajon, félúton hozzáadjuk a zöldségeket is és időnként megkevergetve hagyjuk kicsit sülni, amitől sokkal finomabb lesz az ízük.
  2. Hozzákeverjük a zöldbabot, azzal is sütögetjük kicsit, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fokhagymagerezdeket, majd lefedve előbb nagy lángon, majd 15 perc múlva takarékon addig főzzük, amíg majdnem teljesen meg nem puhulnak a zöldségek. Ha szárított kaprot használunk, most tesszük bele.
  3. A darált húst sózzuk, borsozzuk, más nem kell bele, majd diónyi golyókat formálunk, amiket beledobunk a levesbe.
  4. Most elkészítjük a habarást: belekeverjük a tejfölbe a lisztet, fellazítjuk pár merőkanálnyi forró levessel majd beleöntjük a fazékba. Ezután kifacsarjuk a citrom levét és beleöntjük azt is, ha bio citromot használunk, a héját is utána dobhatjuk.
  5. Ha friss kaprot használunk, akkor apróra vágjuk és most tesszük bele a levesbe. Egyet rottyan és kész is van.

Babpüré

A babpüré egy nagyon finom szendvicskrém, a különböző tortilla tekercseknek pedig elmaradhatatlan hozzávalója. A legegyszerűbb konzerv babból elkészíteni, ami rendkívüli módon megrövidíti a ráfordítandó időt, viszont ugyanilyen mértékben megnöveli a szervezetbe bevitt só mennyiségét is. Szezonban készíthetjük a babpürét  kifejtő babból is.

Babpüré

A kifejtőbab különösen alkalmas babpürének (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kg kifejtő bab, kifejtve marad belőle kb. 40 dkg
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. mustár
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors, chili ízlés szerint

Elkészítés

A babot feltesszük főni sós vízben és kb. 40 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, betesszük a késes robotgépbe. Beletesszük a többi hozzávalót, összezúzzuk, megkóstoljuk. Ha jó, halleluja, ha nem, akkor finomhangoljuk az ízeket és utána örülünk. Tehetünk bele őrölt római köményt is, biztosan nem rontja el.

A kifejtő bab mindenre jó, amire a szárazbab, beáztatni sem kell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top