Hozzávalók:
A palacsintához:
- 2 nagy tojás
- 200 ml szénsavas ásványvíz vagy szóda
- 200 ml tej
- 200 g liszt
- egy csipet só
- 50 ml olvasztott vaj
A szószhoz:
- 1 kg érett szilva
- 500 ml víz
- 500 g kristálycukor
- 150 ml jó minőségű szilvapálinka
- 1 kikapart vaníliarúd
- fél rúd fahéj
- 1 db csillagánizs
Így készül:
- Keverd ki a palacsintatésztát, majd legalább fél órára tedd be a hűtőbe!
- Míg a tészta pihen, a szilvákat mosd meg, magozd ki és vagdosd félbe!
- Süsd ki a palacsintákat!
- A szósz összetevőit a szilva kivételével tedd egy serpenyőbe és alaposan keverd össze!
- Forrald fel, majd 20 percig párold!
- Ezt követően add hozzá az előkészített szilvát, majd lassú tűzön főzd 1 órán át!
- Az elkészült szószban nagyobb szilvadarabok lesznek, ami fogyasztható így is, de ha szeretnéd, egy sűrű szitán is átnyomkodhatod.
- A szilvás-pálinkás szószt adagold tálkákba!
- Porcukorral megszórt palacsintákkal tálald!