Kitartóan él a tévhit a többség fejében, hogy aki diétázik, az biztos állandóan száraz csirkemellet rágcsál salátával, és úgy kopog a szeme az éhségtől, hogy a szomszédban is hallják. Pedig ha helyesen diétázunk, akkor ehetünk finomakat, nem kell éhezni sem, és mégis levándorolnak a kilók. Most kelbimbóból és répából mutatunk olyan laktató köreteket, melyek beleférnek a diétába is.
Csőben sült kelbimbó diétásan
Hozzávalók:
- 455 gramm kelbimbó
- 3 evőkanál vaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál teljeskiőrlésű liszt
- 240 ml növényi tej
- 240 ml zöldségalaplé
- 115 gramm parmezán sajt
- 55 gramm mozzarella sajt
- só
- olívaolaj
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet – két percig sütjük. Kanalanként elkezdjük adagolni keverés mellett a tejet, majd jöhet a zöldségalaplé is a keverékbe. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, belekavarjuk a parmezán felét, sózzuk és hagyjuk elolvadni a sajtot benne. Kikenünk olívaolajjal egy tűzálló edényt, belezúdítjuk a negyedekbe vágott kelbimbót, ráöntjük a szószt, megszórjuk a tetejét a maradék parmezánnal és az összetépkedett mozzarellával. 20 perc alatt készre sütjük és megesszük a diétás csirke mellé.
Citromos-mandulás kelbimbó
Hozzávalók:
- 340 gramm kelbimbó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom héja
- 160 ml kecsketej
- 60 gramm kecskesajt
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- 50 gramm szeletelt mandula
- só, bors, bazsalikom
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a negyedelt kelbimbót, ehhez 3-4 percre lesz csak szükségünk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a citrom lereszelt héját, majd tepsiben betoljuk a sütőbe 10 percre. Amíg sül a kelbimbó, összeturmixoljuk a kecsketejet, kecskesajtot, mustárt és citromlét. A 10 perc leteltével sózzuk és megszórjuk bőven bazsalikommal a kelbimbót, nyakon öntjük a kecsketejes sajttal, összekeverjük, visszatesszük a sütőbe 2-3 percre, majd vidáman elfogyasztjuk a diétás ebédhez köretként.
Répás-cukkinis tócsni
Hozzávalók:
- 200 gramm konzerv csicseriborsó
- 1 db cukkini
- 1 db répa
- 2 tojás
- 10 gramm teljeskiőrlésű morzsa
- 2 teáskanál bazsalikom
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál bors
Elkészítése:
Egy tálban villával pépesre törjük a lecsöpögtetett csicseriborsót, majd lereszeljük a cukkinit és a sárgarépát, amit összekeverve, egy konyharuhában kinyomkodunk. Hozzáadjuk a csicseriborsóhoz, mehet bele a többi hozzávaló szép sorban, ezekkel együtt összegyúrjuk. Egy kevés olívaolajat hevítünk a serpenyőben. Teszünk a markunkba 2 evőkanálnyi adagot a répás keverékből és kis lepénnyé nyomkodjuk, így rakjuk a forró serpenyőbe. Csupán 1-2 percre van mindkét oldalának szüksége ahhoz, hogy aranybarnára süljön. Görög joghurttal és lila hagymával tálaljuk.
Fűszeres réparizs
Hozzávalók:
- 1 csokor répa
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ db vöröshagyma
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- ½ teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítése:
Darabológépben rizs méretűre daráljuk a meghámozott répákat. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a répából darált rizst és a fűszereket, és pár perc alatt puhára főzzük. Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Nassolj répát kicsit másképp!
Kiemelt kép: Unsplash; Forrás: Csőben sült kelbimbó diétásan; Citromos-mandulás kelbimbó; Répás-cukkinis tócsni; Fűszeres réparizs