Gasztro

Vitaminbomba a hideg napokra: sárgarépás tökkrém

Itt a hideg és az eső, ideje megtámogatni az immunrendszerünket egy kis finomsággal!

A sárgarépa és a tök már a színében is tökéletesen passzol egymáshoz, de az ízviláguk is szépen kiegészíti egymást, nem beszélve arról, hogy mindkét zöldségfélében rengeteg különféle egészséges tápanyagot és vitamint találni, így már csak ezért is érdemes elegyíteni a kettőt, hiszen így igazán ütős vitaminbomba kerülhet a tányérunkra.

Az alábbi recept a Régiségeknek blog szerzőjétől származik, ahogy írja, a sárgarépás sütötök-krém kicsit hasonlít a zakuszka vagy a padlizsánkrém állagára, de más ízvilágot eredményez. A javaslat szerint az elkészített krémet pirítósra vagy friss kenyérre kenve is fogyszthatjuk, de akár egy főtt virsli vagy kolbász melllé afféle mártásként is kínálhatjuk, vagy az egyszerűbb ételek kedvelői tojásrántotta vagy főtt krumpli mellé is kanalazhatják. 

Kóstold meg ezt a sárgarépes sütőtök krémet!

Valódi téli vitaminbombát állíthatunk elő a recept alapján (Fotó: Getty Images)

Az alábbi recept egy „kisebb adag” krém elkészítését teszi lehetővé. 

Hozzávalók a sárgarépás sütőtök krém elkészítéséhez:

  • 2 kg sütőtök
  • 35 dkg sárgarépa
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 doboz sűrített paradicsom (70 gramm/doboz)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1,5 dl étolaj
  • nátrium-benzoát tartósítószer, ha télire szeretnénk eltenni

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, közben megtisztítjuk a sütőtököket, eltávolítjuk a magházat, majd egy nagyobb lyukú reszelőn legyaluljuk. A megtisztított sárgarépával ugyanígy járunk el, csak finomabb reszelőt használunk. A répát hozzáadjuk a hagymához, kis ideig együtt dinszteljük, majd hozzáadjuk a tököt, pár perc múlva pedig a préselt fokhagymát, a paradicsompürét, a sót és borsot.

Alaposan összekeverjük, majd fedő alatt, lassú tűzön 30 percen át pároljuk, amíg a sütőtök el nem kezd szétesni. Ekkor levesszük a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd egy botmixerrel simára keverjük. Igény szerint sóval, vagy esetleg cukorral tovább ízesítjük, majd ismét felforraljuk és 5 percig rogyogtatjuk fedő alatt.

Ha télire szeretnénk eltenni, a krémet befőttes üvegekbe adagoljuk és késhegyni nátrium-benzoátot szórunk a tetejére, majd szorosan lezárjuk és két napra száraz dunsztba tesszük.

További receptekért keresd a Régiségeknek blogot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top