Széles, hosszúkás, öblös, talpas – melyik pohárba milyen italt töltsünk? Kevésbé a formalitás, inkább az italok aromája miatt nem mindegy, miből mit iszunk!
Fehérboros pohár
A fehérboros poharat főképp a gömbölyded, mégis karcsú kehelyről ismerheted fel, a szára pedig hosszú, hogy azt megfogva, a bort ne melegítse fel a kezed. Habár több méret is létezik, rendszerint a 300-400 milliliteres a leggyakoribb, de alapszabály, hogy a borospoharat csak 2/3-ig töltjük. A kehely formája sem mindegy: ha a szája szűkebb, akkor abba könnyed, gyümölcsös fehérborokat tölts, a szélesebb szájú fehérboros poharakban pedig testesebb borok tudnak érvényesülni. Ha a fehérbor mellett a rosét is szereted, azt is fehérboros pohárban szervírozd.
Vörösboros pohár
A vörösboros poharat a kelyhe különbözteti meg a fehérborostól: sokkal öblösebb, nagyobb. A leggyakoribb két kehelytípus közül az egyik a burgundi, ami már-már gömb alakú, és akár 770 milliliteres is lehet. A másik vörösboros pohár a bordói, ami kevésbé gömbölyű, és az egészen gigászi, akár 800 millilitert is elérheti. A könnyedebb és régebbi vörösborokat a burgundi vörösboros pohárban, míg a többit a bordóiban szolgálják fel. Bár mostanában igencsak trendi a fejjel lefelé tartott pohár, azért nem gondoljuk, hogy hosszú távon megmarad.
Pezsgőspohár/-kehely
A pezsgőspohár az összes közül a legkecsesebb. Hússzú szára, keskeny, szűk kelyhe tökéletes díszterme a gyöngyöző pezsgőnek. Csak akkor fog szépen és hosszan gyöngyözni a pezsgő, ha klasszikus pezsgőspohárba töltöd: még az utolsó kortynál is érezheted a pezsgést az italban.
Ha nosztalgiázni támad kedved, pezsgőspohár helyett kelyhet is használhatsz, amit nem másnak, mint Marie Antionette–nek köszönhetünk. Ez talán kevésbé praktikus, és a pezsgő buborékjától is gyorsabban kell búcsúznod, de maximális időutazás vissza, a rendszerváltás előtti időkbe.
Pálinkáspohár
Ma a pálinka már nem ugyanazt jelenti, mint régen a „feles”, amit elődeink vagy reggeli napindítóként dobtak be, vagy esti búfelejtőként. Egyre több minőségi pálinka kapható, sőt, már az ifjúságot is a pálinkakészítésre ösztönzik, a kultúr pálinkaiváshoz pedig a száras, tulipánformájú kelyhes kis pohár illik. A klasszikus pálinkáspohár 5 cl űrtartalmú, talpas pohár, amiben a nedű illatát és aromáját az utolsó cseppig kiélvezhetjük.
Söröspohár
A söröskorsó mellett a söröspohár is jól megfér, és remekül kiszolgálja az óvatos duhajokat. A hosszúkás formájú, alul karcsú, felül kiszélesedő poharat a borospohárral ellentétben teletöltik: létezik 2 (pikoló), 3, 4 és 5 decis változat is.
Konyakos pohár
Amíg régen a konyakhoz melegítették a poharat, ma már ennek az ellenkezője igaz: vagyis nem cél az ital felmelegítése. A konyakos pohár minden esetben száras, öblös, amiben a konyak íze és aromája érvényesülni tud.