Őrzi és ápolja a családi disznótoros hagyományokat a Békésen született Uhrin Mihály, aki a 24. Csabai Kolbászfesztivál rendhagyó versenyén diadalmaskodott a minap dorkájával, vagyis sertésvakbélbe töltött kolbászával. Egy évig így ő viselheti a kolbászkirály címet – számolt be a beol.hu.
A békési kolbászkirály elárulta: nagyon fontos a hús tökéletes összedolgozottsága, miként az alapanyagé is. Az érett húsnak nagy a szerepe abban, hogy ízletes legyen a kolbász.
Elmondása szerint nagyon fontos, hogy a 4 alapfűszerből (az őrölt fűszerpaprikából, az egész köményből, a sóból és a fokhagymából) mennyi kerül a kolbászhúsba. Sőt azt is megtanulta: a kristálycukor jót tesz a kolbásznak. “Ettől lesz szép, márványos a vágási felülete, valamint olyan kémiai reakciókat indít el, melyek a termék eltarthatóságát növelik” – ecsetelte Uhrin Mihály.
Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor