nlc.hu
Gasztro
Sütikinyomó receptek

Tündökölj szuperháziasszonyként, segítsen neked a sütikinyomó!

Tuti alaprecept, ínycsiklandó ízesítések, további csillivilli ötletek és linzerkisokos egy cikkben, sütikinyomóhoz.

Gyerekkoromban sosem tudtam mire vélni, amikor vendégségben elénk tettek egy hatalmas tál sütit, és az összes sütemény másmilyen volt. Hú, hát ez igen, milyen finom mind és mennyit dolgozhatott vele a néni! Nem jöhetnék legközelebb én is segíteni? Egész nap csak tésztát gyúrni, formázni és sütit sütni, hát az maga lenne a megtestesült álom! Gondolataimban mintha egyenesen Cukoranyó mézeskalácsműhelyében lettem volna az Elvarázsolt egérkisasszonyból, fel is voltam készülve bármilyen csodára, sőt, egyenesen vártam.

Ők persze csak mosolyogtak a lelkesedésemen és mindig borzasztó kedvesek voltak hozzám, amiből megtanultam, hogy a dicséret, az jó dolog, működik, legalább úgy szeretnek érte a nénik, mint amennyire én szeretem őket a sütijükért. Ez a tapasztalás amúgy valójában csak egy hasznos melléktermék volt, a fő tudásra még várnom kellett jó néhány évtizedet, ennyi kellett ugyanis, mire megtudtam, hogy a nénik leginkább a naivságomon mosolyogtak.

Azt a sok-sok különböző sütit ugyanis nagyjából egy óra alatt állították elő, mivel egyetlen tésztából, egy roppant elmés szerkezet, a sütinyomó segítségével készülnek. Gondolhattam volna, de persze nem, mert én csodát akartam.

Nos, lassan közeledik is a karácsony, a csodák ideje. Ahogy megfigyeltem, ezt az idei novembert a legtöbben egyszerűen átugrották lélekben, eddig bírták cérnával. Jöjjön a hosszúra nyúlt advent, amikor ugyanúgy semmit nem lehet csinálni idén: a koncertek, korcsolyázások, forralt borozások az adventi vásárban meg a nagy bevásárlások most elmaradnak. Mi marad nekünk akkor? Hát a lakásdíszítés és a sütisütés.

A süti lesz az új kovászos kenyér

Esténként tehát sütünk, még akkor is, ha egyébként ez a tevékenység eddig teljességgel kimaradt a repertoárunkból. Nem baj, majd most, de csak valami egyszerűt! Nem is kell hozzá más, mint egy lehetőleg ősrégi sütikinyomó, ami bírja a strapát, (de az új is jó lehet), meg egy tuti recept. Megfigyelésem szerint az utóbbi eléggé szűk keresztmetszet, végeztem ugyanis egy kis közvélemény-kutatást, és kiderült, hogy míg sütinyomója valami csoda folytán szinte mindenkinek van a spejzban, működő receptje viszont nemigen.

Aki mégsem tudná, hogy mi az a sütikinyomó, annak röviden elmondom: úgy néz ki, mint egy fugázóanyag-pisztoly, amivel a tömítőanyagot szokták kinyomni, csak itt sütitészta van benne, a végén meg nem csőr van, hanem különböző lyukasztásokkal ellátott formákat lehet beletenni, majd a tepsire cuppantva odanyomni, amitől egészen csodálatos formák jönnek létre.

sütikinyomó formák

Ez az én ősrégi, csehszlovák sütikinyomóm eredeti papírja, itt van, hogy melyik betéttel milyen süti készülhet (Fotó: Belső Olga)

Jöhetnek az ízek

Ennyi lenne a nagy mutatvány, ha nem lehetne játszani ezen kívül még az ízekkel is. A sütikinyomóba való alaprecept egyébként egy teljesen egyszerű linzertészta, ezt viszont millióféleképpen lehet variálni, ízesíteni, díszíteni vagy mártani.

Szórakozásnak sem utolsó, ráadásul legalább annyira kreatív tevékenység, mint a mézeskalács sütése-díszítése, csak sokkal izgalmasabb, ahogy virág alakja lesz a trutyinak.

Mielőtt rátérnék a receptekre, amiből ötöt is mutatok, emlékezzünk meg a díszítések kifogyhatatlan tárházáról is: tehetünk a nyers kekszre cukorba forgatott zselécukorkát, kandírozott gyümölcsöt, mazsolát, aszalt áfonyát, vagy ami csak eszünkbe jut. A végén pedig olvasztott fehér- vagy feketecsokiba márthatjuk a süti talpát vagy a tetejét, vagy akár meg is csorgathatjuk vele, ahogy gondoljuk. Lényeg, hogy jó sokféle legyen, akkor működik igazán a szemfényvesztés.

Ezért nem szabad a linzertésztát túldolgozni

Akkor lesz finom, roppanós a süti, ha minél rövidebb ideig gyúrjuk a tésztát. Gyúrás hatására ugyanis, amikor a liszt nedvességgel érintkezik, sikérszálak keletkeznek, amitől a tészta ruganyossá válik és nyúlni kezd. Ez nagyon jó, amikor például kenyeret, vagy más kelt tésztát készítünk, ha viszont morzsás, roppanós keksz a cél, akkor el kell kerülnünk. A linzertésztát nemcsak azért kell hűtőben pihentetni, hogy visszakeményedjen és könnyebben tudjunk vele dolgozni, hanem azért is, hogy a vaj nedvessége ne áztassa el a lisztet, vagyis a sikérképző folyamatok lelassuljanak.

Sütikinyomó alaprecept

kinyomós süti

Ez az egész tál süti nagyjából egy óra alatt készült el. Ötféle íz, plusz a csokiba mártott, az aszalt áfonyás… (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 4 csomag vaníliás cukor (vagy 2 teáskanál vaníliaőrlemény)
  • 15 dkg porcukor
  • fél teáskanál só
  • 25 dkg margarin (vaj is jó)
  • 2 tojás

Kakaós-kardamomos süti

  • 1 púpos evőkanál keserű kakaópor
  • fél teáskanál őrölt kardamom

Aszalt sárgabarackos-mogyorós süti

  • 8 db aszalt sárgabarack
  • 2 evőkanál darált törökmogyoró

Rumos-kókuszos süti

  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 teáskanál rumaroma vagy rum

Karácsonyi süti ízű

  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 db szegfűszeg összezúzva
  • 1 csipet gyömbérpor

Elkészítés

  1. Az alaprecept hozzávalóit betesszük a robotgép táljába és összekeverjük, majd beletesszük a margarint és addig pörgetjük, amíg finom morzsás állagot nem kap. Ha kézzel dolgozunk, akkor a szárazakat gyorsan összemorzsoljuk a margarinnal.
  2. Most hozzákeverjük a tojást is, de nem gyúrjuk még össze, nehogy túldolgozzuk a végén a linzertésztát.
  3. Most pont egy kiló anyag van a tálunkban. Mivel én ötféle ízesítést használtam, ötfelé osztottam a tésztát. Az első húsz dekába belekevertem a kakaót és kardamomot, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam, és mehet a hűtőbe letakarva pihenni. A második 20 deka morzsába belekevertem a botmixerrel eldolgozott aszalt sárgabarackos-mogyorós keveréket és szintén pár mozdulattal összegyúrtam, majd betettem a hűtőbe. És így tovább, amennyi ízt szeretnénk készíteni.
  4. Mire az utolsóval is végeztünk és előszedtük a sütinyomót, valamint kitaláltuk, hogy milyen formákat szeretnénk készíteni, az első adag sütikinyomóba való linzertészta már vissza is keményedett a hűtőben. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, majd hengerré formázzuk a tésztadarabot, beletesszük a sütinyomóba és kinyomjuk egy száraz sütőlemezre. Nem szabad a tepsit kivajazni, mert akkor nem fog odatapadni a tészta.
    sütikinyomás

    Valójában annyira gyerekjáték, hogy ki is adtam a feladatot a fiacskámnak (Fotó: Belső Olga)

     

  5. Menet közben váltogathatjuk a kinyomóformát, hogy még több alakot kapjunk. Tehetünk a formák közepébe mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöt, zselés cukrot, vagy amit szeretnénk.
  6. Amikor betelt a tepsi, betoljuk a sütőbe és kisütjük, nekem nagyjából 8 percre volt szükség, közben egy másik tepsin folytattam a formák kinyomását.
  7. Végül pedig mikróban csokit olvasztottam és a rumos-kókuszos sütiket félig belemártottam.

Jó szórakozást a sütinyomáshoz!

További egyszerű sütik, hosszú téli estékre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top