Azt a legtöbben tudjuk, hogy a bolognai szószhoz leginkább a spagetti illik, a tyúkhúsleveshez meg a cérnametélt, de mi van a többi tésztával? Milyen ételekhez illik a fusilli, a penne vagy éppen a rizstészta? Most elmondjuk és tippeket is adunk a legfinomabb tésztákhoz.
Aprótészták
Az aprótészták itthon talán nem a legnépszerűbbek, pedig nagyon finomak, ha a megfelelő szósszal társítjuk össze őket. A legismertebb itthon a magyarok aprótésztája, a tarhonya, ami kockára vágott hússal, azaz pásztortarhonya formájában a legfinomabb! De ide tartozik a levesgyöngy is, ami a krémlevesek ropogós betétje.
Az aprótészták csapatát erősíti a rizsszemtészta és a kuszkusz is, amik olyan ételek tökéletes alapanyagai, amik majdhogynem a szósszal egybeolvadva léteznek. Mindkettőt használhatjuk a rizs alternatívájaként is, de zöldségekkel keverve salátákat is készíthetünk velük.
Csőtészták
A penne és annak változatai, a lisce, a rigate, a mezzani és a kagylótészta olyan mártásokhoz valók, amelyek ugyan nem elnagyoltak, de nem is a legfinomabbra kikevert, homogén állagúak. A tészták csőalakja segít megtapadni a kisebb-nagyobb szószdaraboknak, így nem kell a villánkkal lehetetlen vállalkozásba fognunk, és a tányér alján kotorásznunk egy borsószemért, a vékonyra szeletelt gombáért vagy egy olívabogyó-darabkáért.
A Penne all arrabbiata mellett a csőtészták a lecsóhoz, a gombás ételekhez is tökéletes választásnak bizonyultak, de a sütőben sült, rakott tésztaételekkel is ugyanolyan jól működnek.
Rövid, csavart tészták
A rövid tészták közé tartoznak a magyar ételek nagy klasszikusai közül a szarvacska, az orsó és a fodros nagykocka. De az olasz konyha legismertebb tésztáit is ide soroljuk: a fusilli és a farfalle is a rövid tészták tagozatát erősítik – utóbbit itthon masnitésztaként ismerjük. Ezeket a tésztákat akkor érdemes főzővízbe dobnod, ha olyan ételt készítesz, amit elnagyolt, darabosabb szósszal, hozzávalókkal tálalsz.
Azt tudjuk, hogy túrós tészta és a túrós csusza nem létezik fodros nagykocka nélkül, de például a kockára vágott pulykahús, csirkehús, a királyrák, valamint a zöldségdarabos szószok, mártások és pörköltek mellé is a rövid, csavart tészták illenek a leginkább. Nem vesznek el a tésztaszósz nagyobb darabjai között, de nem is uralják el az ételt, vagyis nem szívják el a szaftot.
Hosszú tészták
Itthon a leggyakrabban használt tészták közé tartoznak a hosszú tészták. A makaróni, a spagetti és a széles metélt mellett a linguini és a tagliatelle is ide tartozik. Ezekhez a tésztákhoz tökéletesen illenek a homogén és a kisebb darabos szószok határán mozgó mártások, mint amilyen a bolognai vagy a másik nagy klasszikus a carbonara.
De ezek a tészták a különböző pestókkal is jól működnek. És itt kell megemlítenünk egy retró klasszikust, ami amolyan kivétel erősíti a szabályt alapon működik: a majorannás húst makarónival. A „szabály” szerint szerencsésebb lenne fusilli vagy farfalle tésztával készíteni, de mi mégis makarónival szeretjük a legjobban.