Gyerekkorunk egyik legnagyobb klasszikusa a rakott krumpli, és az benne a legjobb, hogy a végtelenségig variálhatjuk. Ne ragaszkodj a megszokott burgonya-tojás-kolbász triumvirátusához, helyette mozdítsd ki a burgonyát a komfortzónájából!
Négysajtos rakott krumpli
Sajttal (majdnem) minden étel jobb, a rakott krumpli is! Attól függően, hogy milyen sajtokért rajongsz, tetszőlegesen változtathatod a hozzávalókat, mi a millió variációból most egyet mutatunk.
Hozzávalók:
- 7-8 db burgonya
- 3-4 db főtt tojás
- 15 dkg vaj
- 20 dkg kolbász
- 3 dl tejföl
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg eidami sajt
- 5 dkg kéksajt
- 5 dkg nagylyukú sajt
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Mosd meg a krumplikat, tedd fel főni őket, egy másik lábasban pedig a tojásokat főzd meg. Közben reszeld le a sajtokat egy tálkákba, a kéksajtot morzsold bele a tejfölbe, és adj hozzá sót, valamint borsot.
Kenj ki vajjal egy jénai tálat vagy bármilyen hőálló lábast, és kezdj el rétegezni: krumpli, tojás, kolbász, kéksajtos tejföl, reszelt sajt mix és vaj. Ezt a metódust kövesd, amíg el nem fogynak a hozzávalók, a tetejét tejföllel fejezd be és reszelt sajttal. 200 fokon süsd 30 percig!
Édesburgonyás-csirkemelles rakott krumpli
Diétabarát rakott krumplit is készíthetsz, ha szeretnél helyet csinálni a decemberi ünnepi ételeknek. Ne aggódj, a végeredmény hasonlóan szaftos rakott burgonya lesz, mint a hagyományos, és ugyanolyan egyszerű elkészíteni, csak éppen nincs benne annyi kalória.
Hozzávalók:
- 7-8 db édesburgonya
- 3 főtt tojás
- 20 gramm ghí
- 20 dkg csirkemell
- 20 dkg brokkoli
- 3 dl light tejföl
- 10 dkg mozzarella
- ízlés szerint só, bors és zöldfűszer
Elkészítés:
Az édesburgonyát tisztítsd meg, majd főzd puhára, közben a tojásokat is főzd és pucold meg. A csirkemellet vágd vékony csíkokra, és kevés olívaolajon, némi só és bors kíséretében süsd meg egy serpenyőben. A brokkoliról se felejtkezz meg: főzd addig, amíg még egy kicsit ropogós. Fogj egy jénai tálat, kend ki ghível, majd kezdd el rétegezni a karikára vágott burgonyát, a tojást, a brokkolit és a csirkemellet.
A rétegek közé kanalazz sóval, borssal ízesített light tejfölt, és minden 2. sorba tegyél egy kis ghít. A rétegezést a tejföllel fejezd be, majd koronázd meg karikára vágott mozzarella sajttal. Irány a sütő, 180 fokon süsd addig, amíg a tejföl pirosas színt nem kap.
Extra magyaros rakott krumpli
A rakott ételek mindig is hozzátartoztak a magyar emberhez, egyszerűen nem lehet őket megunni. Az alaprecepthez adtunk egy-két extra hozzávalót, amitől még inkább nemzeti lett ez az étel. Nem lehet neki ellenállni, így ne is próbálkozz, inkább készítsd el!
Hozzávalók:
- 7-8 db burgonya
- 5 db főtt tojás
- 25 dkg kolbász
- 10 dkg szalonna
- 1 fej lila hagyma
- 2 evőkanál zsír
- 4 dl 20 százalékos tejföl
- 20 dkg trappista sajt
- ízlés szerint só, bors és őrölt pirospaprika
Elkészítés:
Az előkészületek menetrendszerűek: főzd meg a burgonyát és a tojásokat, majd karikázd fel őket. Szeleteld fel a kolbászt, reszeld le a trappista sajtot, majd egy serpenyőben pirítsd üvegesre a kockára vágott szalonnát, és dobd mellé a cikkelyekre vágott lila hagymát is. A tejfölbe keverj sót, valamint borsot.
Ha kész vagy, indulhat a kizsírozott jénaiban a rétegezés a következők szerint: krumpli, tojás, kolbász, szalonna, egy kis zsír, trappista sajt, tejföl és egy hintés a pirospaprikából. Folytasd, amíg el nem fogynak a hozzávalók, a rakott krumpli tetejére pedig tejföl kerüljön, meg rá egy kis pirospaprika. 180-200 fokon süsd körülbelül fél óráig!