A diónak gyakorlatilag egész ősszel és szezonja van, különösképp így, az ünnepek környékén. Most egy egyszerűen elkészíthető diós csiga receptjét mutatjuk be.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 5 evőkanál porcukor
- ¼ bögre olvasztott vaj
- 1 tojás
- 2 ¼ teáskanál instant élesztő
- 1 ½ teáskanál só
A töltelékhez:
- 1 bögre darált dió
- ½ bögre zúzott dió
- 2 evőkanál olvasztott vaj
Így készül
- A lisztet, a tejet, a porcukrot, az 1/4 bögre olvasztott vajat, a tojást, az élesztőt és sót keverd össze és gyúrj belőle lágy, sima tésztát!
- A begyúrt tésztát konyharuhával letakarva egy órára tedd félre, ezalatt a duplájára kel.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra! (Légkeveréses funkció esetén 160 fokra is elég.)
- A megkelt tésztából nyújts nagyjából fél centi vastag téglalapot! Ezt kend meg az olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórd meg a darált, végül pedig a zúzott dióval!
- Ezt követően a téglalap szélesebbik éle felől tekerd fel a tésztát! Az így kapott hengert ezek után éles késsel szeleteld fel egyenlő, 2-3 centi szélességű tekercsekre. A legegyszerűbb, ha először középen félbevágod a hengert, majd az így kapott darabokat megint félbe és így tovább.
- A tekercseket fektesd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe!
- A sütő középső polcán süsd 25-30 percig, vagy ameddig aranybarna nem lesz!
A dió egészséges!
A dió fogyasztásának számos egészségügyi előnye van:
- Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely jót tesz többek között a szív- és érrendszer egészségének, a szemnek, emellett gyulladáscsökkentő hatású, de használ az idegrendszernek és az agynak is. Hozzájárul a mentális betegségek megelőzéséhez.
- A dióban található polifenolok segítenek leküzdeni ezt az oxidatív stresszt és gyulladást, mely olyan betegségek okozója lehet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy épp a rák.
- A dió fogyasztása a bélrendszer egészségének megóvásához is hatékonyan hozzájárul, mégpedig azzal, hogy serkenti a belekben a jótékony baktériumok termelődését.
- Különféle kémiai, illetve megfigyeléseken alapuló vizsgálatok alátámasztják azt is, hogy a rendszeres diófogyasztás bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti, beleértve az emlő-, prosztata- és a vastagbélrákot is.
- Egy 194 felnőtt ember bevonásával végzett kísérlet rámutatott, hogy napi 43 gramm dió fogyasztása nyolc héten át 5 százalékkal csökkentette a koleszterinszintet.
1 adag, vagyis kb. 7 szem dió a következőket tartalmazza:
- 185 kalória
- 2,5 gramm egyszeresen telítetlen zsír
- 1,7 gramm telített zsír
- 4,3 gramm fehérje
- 3,9 szénhidrát
- 1,9 gramm rost
- 7 gramm cukor
A napi ajánlott vitamin- és ásványianyag-bevitelből pedig ennyit fedez a 7 szem dió:
- Kalcium: 3%
- Kálium: 5%
- Vas: 10%
- Magnézium: 14%
- Folát: 7%