nlc.hu
Gasztro
Diós csiga recept

Így készül a ropogós, házi diós csiga

Reggelire, tízóraira, vagy csak úgy... Ez az illatos és ropogós diós csiga bármikor jól fog esni és kezdők is el tudják készíteni.

A diónak gyakorlatilag egész ősszel és szezonja van, különösképp így, az ünnepek környékén. Most egy egyszerűen elkészíthető diós csiga receptjét mutatjuk be. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 5 evőkanál porcukor
  • ¼ bögre olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 ¼ teáskanál instant élesztő
  • 1 ½ teáskanál só

A töltelékhez:

  • 1 bögre darált dió
  • ½ bögre zúzott dió
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
 
Diós csiga

Diós csiga (Fotó: Getty Images)

Így készül

  1. A lisztet, a tejet, a porcukrot, az 1/4 bögre olvasztott vajat, a tojást, az élesztőt és sót keverd össze és gyúrj belőle lágy, sima tésztát!
  2. A begyúrt tésztát konyharuhával letakarva egy órára tedd félre, ezalatt a duplájára kel.
  3. A sütőt melegítsd elő 180 fokra! (Légkeveréses funkció esetén 160 fokra is elég.)
  4. A megkelt tésztából nyújts nagyjából fél centi vastag téglalapot! Ezt kend meg az olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórd meg a darált, végül pedig a zúzott dióval!
  5. Ezt követően a téglalap szélesebbik éle felől tekerd fel a tésztát! Az így kapott hengert ezek után éles késsel szeleteld fel egyenlő, 2-3 centi szélességű tekercsekre. A legegyszerűbb, ha először középen félbevágod a hengert, majd az így kapott darabokat megint félbe és így tovább.
  6. A tekercseket fektesd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe!
  7. A sütő középső polcán süsd 25-30 percig, vagy ameddig aranybarna nem lesz!

A dió egészséges!

A dió fogyasztásának számos egészségügyi előnye van:

  • Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely jót tesz többek között a szív- és érrendszer egészségének, a szemnek, emellett gyulladáscsökkentő hatású, de használ az idegrendszernek és az agynak is. Hozzájárul a mentális betegségek megelőzéséhez.
  • A dióban található polifenolok segítenek leküzdeni ezt az oxidatív stresszt és gyulladást, mely olyan betegségek okozója lehet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy épp a rák.
  • A dió fogyasztása a bélrendszer egészségének megóvásához is hatékonyan hozzájárul, mégpedig azzal, hogy serkenti a belekben a jótékony baktériumok termelődését.
  • Különféle kémiai, illetve megfigyeléseken alapuló vizsgálatok alátámasztják azt is, hogy a rendszeres diófogyasztás bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti, beleértve az emlő-, prosztata- és a vastagbélrákot is.
  • Egy 194 felnőtt ember bevonásával végzett kísérlet rámutatott, hogy napi 43 gramm dió fogyasztása nyolc héten át 5 százalékkal csökkentette a koleszterinszintet.

1 adag, vagyis kb. 7 szem dió a következőket tartalmazza:

  • 185 kalória
  • 2,5 gramm egyszeresen telítetlen zsír
  • 1,7 gramm telített zsír
  • 4,3 gramm fehérje
  • 3,9 szénhidrát
  • 1,9 gramm rost
  • 7 gramm cukor

A napi ajánlott vitamin- és ásványianyag-bevitelből pedig ennyit fedez a 7 szem dió:

  • Kalcium: 3% 
  • Kálium: 5% 
  • Vas: 10%
  • Magnézium: 14% 
  • Folát: 7% 

Még több szuper recept

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top