A póréhagymát jobban kedveljük mint a sima vöröshagymát, már csak azért is, mert nem ömlik tőle a könnyünk a szeletelése közben. Mutatunk most három olyan receptet, amiben értelmet kap a póréhagyma élete, és közülük egyik sem a már unásig ismert póréhagymaleves.
Vadrizs póréhagymásan, mézzel bolondítva
Hozzávalók:
- 1 bögre pekándió
- 2 bögre vadrizs
- só, bors
- ¼ bögre vörösborecet
- 1 evőkanál friss narancslé
- 2 evőkanál méz
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ bögre olívaolaj
- 2 szál póréhagyma
- 340 gramm gomba (konzerv is jó)
- 2 teáskanál kakukkfű
- ⅓ bögre snidling
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd betoljuk hat-nyolc percre a pekándiót pirulni. Feltesszük közben főni a vadrizst, kell neki legalább kétszer annyi víz és 50 perc, hogy finom legyen. Amíg fő a rizsünk, addig összekeverjük a borecetet, narancslevet, mézet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és hagyjuk pihenni, mielőtt ráöntjük a kész rizsre. A felkarikázott póréhagymát negyed bögre olívaolajon megpirítjuk (nyolc-tíz perc), sózzuk, majd ezt is hozzáadjuk a rizshez. A póréhagymás serpenyőben, a másik negyed bögre olívaolajban megpirítjuk a gombát is, ha konzerv, akkor értelemszerűen csak hevítjük pár percig a sóval és borssal, hozzáöntjük a snidlinget, kakukkfüvet és a pekándiót, majd összeforgatjuk a rizzsel.
Csicseriborsóból póréhagymás palacsinta
Hozzávalók:
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- só, bors
- 1 bögre reszelt cukkini
- 1 tojás
- 1/2 bögre víz
- ¾ bögre csicseriborsóliszt
- ¼ teáskanál sütőpor
- ½ bögre görög joghurt
- ¼ bögre friss petrezselyem
Elkészítése:
Két evőkanál olajon megpirítjuk a felkarikázott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, és nagyjából négy perc alatt aranybarnára sütjük. Hozzáadjuk a cukkinit, kevergetés közben puhára pirítjuk. Egy másik tálban elkeverjük a tojást, csicseriborsólisztet, sütőport, egy evőkanál olívaolajat, sót, borsot és fél bögre vizet, majd hagyjuk pihenni öt percig, utána adjuk hozzá a pirult zöldségeket.
Egy evőkanálnyi olajon fogjuk kisütni a palacsintákat, amik igazából tócsnivá alakulnak sütés közben, mert ezt a tésztát nem lehet olyan vékonyra sütni, mint az igazi palacsintát. Kisebb halmokat érdemes a serpenyőbe tenni, hogy spatulával könnyen meg tudjuk fordítani. A tálaláskor görög joghurtban elkeverünk petrezselymet és ezzel locsoljuk meg a palacsintát.
Fűszeres, póréhagymás, zöld frittata
Hozzávalók:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 szál póréhagyma
- 5 tojás
- só, bors
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál kurkuma
- 1½ bögre koriander
- 1½ bögre kapor
- 1½ bögre petrezselyem
Elkészítése:
Két evőkanál olajon megpirítjuk a felkarikázott póréhagymát, hogy teljesen megpuhuljon. Egy másik tálban felverjük a tojást a sóval, sütőporral, borssal és kurkumával, majd hozzáadjuk a többi fűszert is. Minél zöldebb, annál jobb. Ezt keverjük össze a sült póréhagymával. Egy serpenyőben három evőkanál olajat hevítünk, hozzáadjuk a keveréket és lefedve sütjük nyolc-tíz percig. Hagyjuk hűlni kicsit, mielőtt tálalnánk.