nlc.hu
Gasztro

Gesztenyepürés desszert

Turbózd fel a gesztenyepürét, készíts flancos francia desszertet belőle!

Ki mondta, hogy a gesztenyepüré csak úgy jó, ha krumplinyomón áttoljuk és tejszínhabot teszünk rá? Legyen most a gesztenyepüréből francia sütemény!

Gyerekkorunk kedvencei közé tartozik a gesztenyepüré, természetesen jó sok tejszínhabbal. A nagymamánál töltött vasárnapi ebédek elengedhetetlen kelléke volt, minden családi ünnepen ott volt a helye az asztalon a rántott hús után.

A gesztenyepürét magyar édességnek hisszük, pedig igazából egy francia eredetű desszert, melyről már egy 15. századi olasz szakácskönyvben is találtak feljegyzést, és a hírhedt méregkeverő, Lucrecia Borgia is rajongott érte állítólag. Magyarországon is ismerjük már évszázadok óta, de igazán népszerű a II. világháború után lett itthon. A franciák nem álltak meg a gesztenyék pürésítésénél és tejszínhabozásánál, hanem továbbmentek és készítettek belőle egy Mont Blanc nevű habos, isteni süteményt, ami simán megállja a helyét a karácsonyi asztalon is.

Mont Blanc, a felturbózott gesztenyepüré

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 db tojássárga
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só
  • lekvár

A krémhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 15 dkg mascarpone
  • 200 ml habtejszín
Turbózd fel a gesztenyepürét!

A felturbózott gesztenyepüré: Mont Blanc (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hideg vajat belereszeljük (vagy kockázzuk) a lisztbe, összemorzsoljuk, majd hozzáütjük a tojássárgájákat, cukrot, sót és a hideg vizet. Gyúrjuk addig, míg szép, sima tészta nem lesz belőle, ezután fóliába csomagolva pihentetjük a hűtőben egy órácskát. Ha kipihente magát, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát négy milliméterre, és 10-12 kört kivágunk belőle. Muffinforma hátuljára vagy kisméretű piteformába gyurmázzuk a tésztát, hogy kis kosárkákat kapjunk majd belőle. A sütőbe tolva 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Közben a krémet kikeverjük: a gesztenyemasszát és a mascarponét alaposan eldolgozzuk. Ha nem cukrozott gesztenyemasszát vettünk, hanem natúrt, akkor még meglocsoljuk 10 deka cukorral is. A tejszínt külön tálban kemény habbá verjük. A megsült kosárkákat kikenhetjük bármilyen kedvelt ízű lekvárral, erre jön egy kanál tejszínhab, majd habzsákból óvatosan beborítjuk az egészet körben haladva a gesztenyemasszával. Kész is a felturbózott gesztenyepüré.

Miért egyél szelídgesztenyét?

A szelídgesztenye C-vitaminban annyira gazdag, hogy a málnával vagy a ribizlivel is versenyre kelhet. Emellett még a fogyást is segíti, mert ez a termés a természetes zsírégetők között remekül teljesít. B-vitaminban és kalciumban is gazdag, sőt, bőven található benne kálium, ami miatt vízhajtó hatása is van. Zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, élelmi rost viszont jó sok van benne, így az anyagcserére is kifejezetten jó hatással van.

Via

Sós sütiket is mutatunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top