Van nálunk egy szeretetre méltó karácsonyi népszokás, méghozzá az, hogy barátokkal, ismerősökkel spontán megajándékozzuk egymást pár darab süteménnyel abból, ami a legjobban sikerült és amire a legbüszkébbek vagyunk. Tavaly szépen becsomagolt flódni szeletekkel igyekeztem kiváltani a megfelelő hatást, azt hittem, ez überelhetetlen, erre egyik nap megérkezett Évi barátnőm, a kezében egy kis csomaggal, amiben néhány darab csodálatos és elképzelhetetlenül finom rugelach volt.
Ezeket a szerény kinézetű kis kiflicskéket (és most le is fordítottam magyarra a rugelach szót jiddisből) hagyományosan a hanukai asztalra tették, illetve teszik ma is, illetve ezen kívül még akkor süt ilyet az ember, amikor le akarja nyűgözni a szeretteit, akiknek attól a perctől kezdve többé nem számít semmi.
A rugelach tölteléke általában aszalt gyümölcs, dió, csoki és/vagy fahéj, de ez a szóban forgó, ami kenterbe veri mindegyiket és aminek a receptje következik, vajkaramellával, marcipánnal, mandulával és narancshéjjal volt megtöltve.
Nem kell félni a narancshéjtól
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2015-ben megvizsgálta a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is, összesen 302 hatóanyagra, és arra jutottak, hogy szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. „Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket” – áll a NÉBIH tájékoztatásában.
Idén nem tudtam ellenállni, én is megsütöttem és kíváncsiságból elkezdtem kiszámolni a kalóriatartalmát. Tisztára olyan volt, mint a felcsúti fociba irányított adóforintok: egyszerűen nem látszott a vége, még mindig és mindig jöttek a tételek, és amikor már azt hittem, hogy ennyi, nincs tovább, de már ezt sem hiszem el, akkor érkezett még egy kis porcukor, miegymás.
Rugelach-ot sütni elméletben nem egy bonyolult dolog, de a gyakorlatban azért meggyűlhet vele a bajunk. Az tésztáját alkotó négy hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, ez úgy öt percig tart, majd pihentetjük pár órát, vagy akár egy éjszakát is. Erre azért van szükség, hogy a benne lévő vaj és krémsajt visszaszilárduljon, különben nem fogunk tudni dolgozni vele, annyira ragad. Ez volt az a tészta, aminél megadtam magam és elismertem a tapadásmentes szilikon nyújtóalátét felsőbbrendűségét a deszkával szemben.
További nehezítésképpen ebben a változatban a töltelék ugyebár darabos, így nem simul rá olyan szépen a tésztára, mint mondjuk a csoki. Nem véletlen, hogy a fotókon általában csokis rugelach szerepel, annak lesz tankönyvi a mérete és a formája, illetve még a cukrászok sütijének, de nem baj, mert ahogy az ősi bölcsesség is tartja: ki mit szeret, szép az annak. Ezt pedig nagyon szeretjük.
Mandulás-vajkaramellás rugelach
Hozzávalók
- 37 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 30 dkg Philadelphia krémsajt
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 dkg marcipán
- 20 dkg vajkaramella
- 20 dkg mandulaforgács vagy blansírozott mandula
- 2 narancs lereszelt héja
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, a vaj legyen lágy, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe legalább két órára, de az sem baj, ha csak napok múlva érünk rá újra, nem lesz semmi baja.
- Amikor eljön az idő, hogy foglalkozzunk vele, akkor először a tölteléket készítjük el. A marcipánt és a karamellát feldaraboljuk, a mandulát is (ha nem forgácsot vásároltunk) és serpenyőben illatosra pirítjuk, belereszeljük a narancshéjat és összekeverjük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, négy egyforma darabra vágjuk. Az elsőt kinyújtjuk vékony kör alakúra, majd nyolc cikkre vágjuk. Mindegyik cikkre teszünk a töltelékből, és mint a kiflit, feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. A tetejüket megkenjük tojással és már mehetnek is a 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25 percre.
A végén megszórhatjuk porcukorral, de nem muszáj. Én nem tettem, hogy lássátok, hogy néz ki, az ízét meg, higgyétek el, hogy fenomenális. Egyébként egy darabban 242 kcal van.