Úgy tűnik, nem mindenki olyan csokibolond, hogy felfalja az összes csokimikulást és szaloncukrot januárig. Ha te is így jártál, akkor nehogy elpazarold a jó kis csokikat, inkább süss belőlük süteményeket! Rögtön három receptet is mutatunk hozzá.
Csokoládés tiramisu torta
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl kávé (vagy kakaó, ha gyerekeknek készül)
- 1 csomag babapiskóta
- maradék csoki minden mennyiségben
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és végül a tojáshabot is beleforgatjuk. A maradék csokimikulásokat lereszeljük. Egy jénai aljába teszünk a krémből, megszórjuk a reszelt csokival, és beterítjük a kávéba/kakaóba mártogatott babapiskótával. Erre a rétegre rákanalazzuk a mascarponés krém felét, megszórjuk a reszelt csokival, és jöhet még egy réteg babapiskóta. A végén rárakjuk az utolsó adag krémet és bőven teszünk még a tetejére csokoládéból is.
Brownie, a csokielnyelő
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg csoki (a kakaókrémes szaloncukor is jöhet!)
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 db tojás
- 25 dkg cukor
- 10 dkg liszt
Elkészítése:
A brownie azért jolly joker, mert rengeteg maradék csokit képes elnyelni. Mivel olvasztjuk a csokit, ezért tényleg minden csokoládé, szaloncukor mehet bele (a zseléset inkább ne), amit csak találunk karácsony után. A csokikat vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal, közben a tojást és cukrot habverővel fehéredésig verjük, majd hozzáöntjük a lisztet, a legvégén pedig a kakaóport. Ehhez a masszához adagoljuk a langyosra hűtött, olvasztott, vajas csokoládét. 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Csokis keksz
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg kakaópor
- 35 dkg liszt
- 20 dkg csoki
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 sütőpor
- só
Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk lesz: mindent össze kell alaposan gyúrni, beleönteni a kis darabokra tört csokoládét a tésztába, majd egy óra pihentetés után jöhet a formázás. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát három részre vágjuk és hengereket formázunk belőle, majd felszeleteljük, mint egy kolbászt. Már így is oda lehet tenni a sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé a sütiszeleteket, de ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor még a szeletekből előbb golyót gyúrunk és kilapítjuk a két tenyerünk között sütiformára. A sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.