
Rajongunk a szaftos, szószos húsokért, főleg a csirkemellért, mert ez az a hús, ami belefér a diétánkba, de közben elég hamar unalmassá válhat, ha csupán szárazon sütve esszük. A szószok megmentik a csirkemellet az unalomtól, változatossá teszik, így akár mindennap megújulva kerülhet a tányérunkra.
Tejszínes, gombás csirke

Tálalhatod összekeverve a tésztával (Kép: Unsplash)
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 30 dkg gomba
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál kapribogyó
- só, bors
- szerecsendió
- reszelt parmezán
Elkészítése:
A csirkét és a gombát egyforma kockákra vágjuk, majd a vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk. Sót, borsot, fokhagymát adunk hozzá, és beleöntjük a tejszínt is. Beletesszük a kapribogyót és szerecsendiót, összerottyantjuk, majd a legvégén, tálalás előtt keverjük hozzá a kifőzött tésztát és bőven megszórjuk parmezánnal.
Citromos csirke

A citromos csirkemell sosem lesz száraz (Kép: Youtube/Tasty)
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- só, bors
- 1 bögre liszt
- 1,5 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1,5 bögre csirkehús alaplé
- 1 bögre tejszín
- 1 citrom leve
- 1 citrom felkarikázva
- petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítése:
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk, és vajjal elkevert olívaolajon kisütjük. A sütésből visszamaradt zsiradékot felöntjük a csirkehús alaplével, mehet bele a tejszín, só, bors, és az egészre ráfacsarjuk a citrom levét. Rottyantunk egyet a szószon, majd visszatesszük bele a sült csirkéket, mindegyikre helyezünk egy citromkarikát, és így tálaljuk meglocsolva bőven a citromos szósszal, megszórva friss petrezselyemmel.
Teriyaki csirke

Ne sajnáld a szójaszószt a csirkétől (Kép: Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm csirkemellfilé
- 1/4 bögre méz
- 3/4 bögre szójaszósz
- 1/4 bögre barna cukor
- 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál szezámmag
Elkészítése:
Felkockázzuk a csirkét és egy serpenyőben olívaolajon átsütjük. Hozzáadjuk a mézet, szójaszószt, cukrot és a keményítőt, majd kis lángon kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik a szósz. A végén adjuk csak hozzá a szezámmagot, főtt rizzsel tálaljuk.