nlc.hu
Gasztro

Éttermek Valentin-napon

Zárt kapuk, pörgős konyhák: így készülnek a Valentin-napra az éttermek

Semmi extra, csak amit megszokhattunk: kedvenc éttermeink, az egyre durvább körülmények ellenére, a megszokott színvonalú Valentin-napi menüvel készültek – csak most otthon lehet elfogyasztani.

A Valentin-nap estéjének romantikáját sokan már-már hagyomány jelleggel egy jó étteremben elfogyasztott kellemes vacsorával indítják. Hogy azután mi következik, abba most nem mennék bele, lényeg, hogy a megfelelő hangulat és egy jól összeállított menüsor egészen sokat hozzá tud tenni a szerelmesek napjának méltó és örömteli megünnepléséhez. Hát, ez idén elmarad.

A járványhelyzet miatt az éttermek most (illetve már éppen negyedéve) nem fogadhatnak vendégeket, ami egyre jobban hiányzik a közönségnek és egyre nagyobb gondot okoz a vendéglátóknak. Még sincs minden veszve: sok helynek sikerült átállnia az elvitelre, illetve a házhoz szállításra, így van esély, hogy bár a megszokottól eléggé eltérő formában, mégis egészen remek vacsorát élvezhessünk anélkül, hogy az egész napunkat a konyhában kellene tölteni.

Öt éttermet kérdeztem, hogy mivel készülnek a szerelmesek napjára.  Mindent egybevetve azt lehet mondani, hogy megnyugodhatunk: ahol ennyi ötlet, kreativitás és tenni akarás működik, ott túl fognak élni minden bajt, habár kérdés, hogy milyen áron. A Michelin-csillagos Babel és testvére, a KIOSK bisztró tulajdonosát, Hlatky-Schlichter Hubertet, a Széll Tamás és Szulló Szabina által üzemeltetett, szintén Michelin-csillagos Standot, és testvérét, a Stand 25 bisztrót, az Essência Restaurant – Tiago & Évát, valamint két másik, személyes kedvencemet, a VakVarjú éttermet és a kecskeméti Vincent éttermet kerestem meg, hogy megtudjuk, mit kínálnak Valentin-napra, és ha már beszéltünk, azt is megkérdeztem, hogy bírják-e még, hogy nem fogadhatnak vendégeket.

Stand 25

Mivel a műanyagdobozos étel nem egy Michelin-csillagos kategória, a Babel és a Stand hónapok óta zárva tart, bisztró társa azonban mindkettőnek gőzerővel működik. Mivel Valentin-nap idén vasárnapra esik, Széll Tamásék az egész hétvégét ennek szentelik, méghozzá reggeltől estig, ennek megfelelően a Stand 25 bisztró reggeli és ebéd/vacsora menüt is kínál. A reggeliben vajas kalács, barnított vaj, házi lekvár, füstölt lazac tormával, kaviáros töltött tojás, érlelt sonka, zöldfűszeres túrókrém, Balaton sajt és hasonló jók szerepelnek, meg persze zöldségfélék és egy koktél is. Mindez két főre 12.500 forintba kerül. A főétkezés kacsamáj terrine-nel, almapürével és kaláccsal indul, majd töltött kapirgálós csirkével vagy lazacfilével folytatódik, utóbbi fehérboros zöldségekkel, vajmártással. A desszert csokoládétorta házi rumos meggyel, és jár hozzá egy kis üveg prosecco is, ez, szintén két főre 24.500 forint.

Kacsamáj terrine, almapüré és kalács (Fotó: stand25)

Kacsamáj terrine, almapüré és kalács (Fotó: stand25)

Essência Restaurant

A szintén Michelin-csillagos Costes Downtown egykori séfje, Tiago Sabarigo és felesége, Jenei Éva éppen a pandémia első hullámának végén indította új éttermét, az Essência Restaurant-t, így csak pár hónapig működhetett, mielőtt be kellett zárni. Először házhoz szállítással próbálkoztak, azután, decemberben átálltak a street foodra, végül kitalálták és megvalósították a nagyon menő privát chef szolgáltatást, vagyis Tiago a „vendég” otthonában főz. „Próbálunk pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, de egyre nehezebb” – mondta az nlc.-nek Éva.

Valentin-napra egy degusztációs menüvel készülnek, amelyben snack, meglepetés köszöntő falatok, mangó, gyömbér és chilipehely szerepel, valamint afrodiziákumokkal megspékelt főételek: tőkehal, édeskömény, vérnarancs és római saláta, gyöngytyúk rilett és consommé, erdei gombákkal, valamint szopós malac savanyú káposztával. Desszertnek Éva citromos tortája kerül a tányérra, legvégül pedig az elköszönő falat egy málnás-pezsgős, szív alakú bonbon lesz.

KIOSK

A KIOSK bisztró Valentin-nap alkalmából egy hagyományos és egy vegán menüsorral készült. A húsos menü grillezett avokádóval, marinált tonhallal, édes-savanyú tápiókával és csicseriborsó-ropogóssal indul, amit erdei gombás ravioli követ káposztába töltött, konfitált kacsacombbal és rozmaringos jus-vel. A vegán menü sem kevésbé izgalmas, itt az avokádó mellé narancsos endíviasaláta kerül a tányérra. A főétel pisztáciás téli zöldségek, lencse, menta, sütőtök és céklás csicseriborsókrém. Végül nemcsak a szívek, de a desszertek is egyesülnek: málnás mangó lesz csokoládéval mindkét menüsorban. Az ételeket adagonként tálalják, csak át kell emelni a dobozból a tányérra és melegíteni, és szombaton és vasárnap is lehet kérni.

A KIOSK emellett öt különböző méretű, Valentin-napi ajándékdobozt is összeállított, ezeket vidékre is házhoz tudják szállítani. A dobozok mérettől függően édességeket (például macaronokat, Ghraoui bonbonokat, fűszeres mandulát, Florentin-szeletet), pezsgőt, virágot, szerelmes üzenetet és Zséda-lemezt is tartalmaznak.

Valentin-napon pörögnek az éttermek
Megnézem
Összes kép (3)

A kínálaton persze egyáltalán nem látszik, hogy milyen nehéz, már-már katasztrofális időszakot élnek át azzal, hogy nem fogadhatnak helyben vendégeket. Ráadásul teljességgel érthetetlen is, hogy miközben a kaszinók és az üzemi étkezdék minden további nélkül üzemelhetnek, az éttermek még akkor sem, ha biztosítani tudják, hogy egymástól több mint két méterre ülnek a vendégek, sőt, még Covid-biztos étterem tanúsítvánnyal is rendelkeznek – mondta el az éttermek tulajdonosa. „Bár most csillant egy remény, de eddig nem láttuk, hogy lett volna gazdája a területnek, lett volna valaki, akinek az a feladata, hogy ne menjen tönkre a vendéglátó szektor. Akik ezt nem bírják és bezárnak, miért fektetnének be újra a vendéglátásba, ha azt látják, hogy hiába küzdenek és áldoznak fel mindent, ha baj van, nincs segítség?” – mondta a Babel és a KIOSK tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert.

Vincent

Hasonló a helyzet a kecskeméti Vincent étteremben, ahol 47-en állnak készenlétben és várják, hogy kinyithassanak. A tulajdonos, Hegedűs Szabolcs azt mondja, inkább elviseli a veszteségeket, de nem bocsát el senkit, mert összeszokott csapattal lehet igazán értéket előállítani. „Ez a vendéglátás nem olyan, mint a hetvenes években a Pipacs presszó. Ez a pillanat művészete, ezért fontos, hogy kikkel dolgozik együtt az ember” – fogalmazott, majd hozzátette: a nullszaldó jelenleg elérhetetlen álomnak tűnik. A forgalom jelenleg a szokásos ötöde úgy, hogy a cukrászüzem most is gőzerővel üzemel. Az elvitel azonban egészen más minőség és az ember nem azért épít egy márkát, hogy utána gyengébb szolgáltatással éljen túl – teszi hozzá a Vincent tulajdonosa.

Ettől függetlenül a Valentin-napi menü méltó lesz az étteremhez. Idén négy fogásos ételsorokat állítottak össze, választható főételekkel. A lágyabb, nőiesebb menü főételében marinált lazac, sáfrányos vajmártás, cous-cous, citrusos cikória szerepel, az erőteljesebb, férfiasabb ételsorban pedig vaddisznópofa, gnocchi, édesburgonya és cékla. Az előétel mindkettőnél kacsamáj pástétom, aszú redukció, körte, csokoládé és kalács, a leves gesztenyés meggyleves lesz fahéjjal, a desszert pedig brownie, narancs, krémsajt és karamell. A cukrászda pedig szív alakú red velvet süteménnyel készül, amibe lime-os-mascarponés krém kerül.

Valentin-napon pörögnek az éttermek
Megnézem
Összes kép (6)

VakVarjú

A normál esetben Budapest több pontján is üzemelő VakVarjú éttermek a(z idén csak képzeletben létező) velencei karneválhoz hangolt olasz heteikhez kapcsolják a Valentin-napi kínálatukat. A kétszemélyes menüben saltimbocca sertésszűz-pecsenye szerepel barnavajas ceruzababbal, sáfrányos rizottóval, osso bucco kakukkfüves jus-vel, mozzarellás sült polentával és paradicsom salsával, strozzapreti pirított bélszíncsíkokkal, aszalt paradicsommal, parmezánforgáccsal és rukkolával. Ezenkívül kérik a párokat, hogy a megjegyzésbe írják be a Valentin szót, mint kuponkódot, és aki így tesz, a rendeléséhez gyertyatartót és gyertyát is kap ajándékba, valamint az ünnepléshez háromféle pezsgőt 50 százalék kedvezménnyel vásárolhat.

Ahogy Semsei Rudolf tulajdonos fogalmazott a helyzettel kapcsolatban: „Minden hónapban igyekszünk különlegességeket csempészni a házhoz szállítás kínálatába. Nagyon hiányzik az élő kapcsolat a vendégeinkkel, az élményt most az ételek kiemelkedő minőségével és a szép tálalással tudjuk átadni.”

Valentin-napon pörögnek az éttermek
Megnézem
Összes kép (3)

Aki tehát a Valentin-nap estéjét egy kellemes étteremben szokta eltölteni a szerelmével, egy jó vacsora mellett, az ne adja fel idén sem: annak ellenére, hogy a vendéglátóhelyek nem nyithatják ki az ajtajukat, a konyhákban lázas munka folyik és jobbnál jobb kínálatok közül választhatunk. Igaz, némi kreativitást tőlünk is megkíván a helyzet, de nézzük a jó oldalát: a saját étkezőasztalunk és a hálószoba közti földrajzi távolság sokkal kedvezőbb, mintha egy étteremből indulnánk, mégis megadtuk a módját. Elő az ünnepi étkészlettel, a gyertyatartókkal és röpködjenek azok a szívecskék!

Ha inkább otthon főznél

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top