A menzás spenóton túl: 3 szuper spenótos főételt mutatunk!

Olga | 2021. Március 23.
A spenót nem túl népszerű a gyerekek körében, de ha egyszer bemutatjuk nekik másképp elkészítve, mint ahogy a menzán megismerték, örök szerelembe eshetnek ezzel a csodálatos zöldséggel.

A spenót ritkán áll az érdeklődés középpontjában, pedig egy olyan zöldségről van szó, ami sokkal többet tud nyújtani, mint amennyit a menzás spenótfőzelékből megismertünk tőle gyerekkorunkban. Nem véletlenül evett Popeye, a tengerész is spenótot állandóan: a spenót nemcsak vasban és nyomelemekben gazdag, hanem tisztán tartja a bélrendszerünket, fokozza az anyagcserét, erőteljes antioxidáns és méregtelenítő. Ezek után muszáj a következő különleges spenótos recepteket kipróbálni!

Paradicsomos, csirkés, spenótos tészta

Különleges, de egyszerű spenótos tészta (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

A feldarabolt aszalt paradicsomot összekeverjük a 2 evőkanál olívaolajjal és egy nagy serpenyőbe tesszük közepes lángra pirulni. Hozzáadjuk a felkockázott csirkét, fehéredésig pirítjuk, majd mehet rá a pirospaprika és só, bors is. A feldarabolt paradicsomokkal lazítunk a csirkés keveréken, rádobjuk az apróra vágott bazsalikomot, spenótot és fokhagymát is – 5-10 perc alatt készre pároljuk. A tésztát megfőzzük és a paradicsomos szósszal összekeverjük, tálaláskor kevés olívaolajat locsolunk a tetejére.

Vegetáriánus csicseriborsópörkölt

A spenót és a csicseriborsó kiegészíti egymást (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, az egészet lassú tűzön, gyakori keverés mellett lepirítjuk. A sűrített paradicsomot és darabolt paradicsomot is belekeverjük, majd mehet hozzá a só és a cukor fele. Addig főzzük, amíg besűrűsödik a keverékünk, ekkor adjuk hozzá a borsot és még cukrot, ha kóstolás után szükségét érezzük. A végén keverjük hozzá a csicseriborsót és a spenótot, épp csak összerottyantjuk és már le is húzzuk a tűzről. Főtt rizzsel tálaljuk, megszórjuk pirított mandulával és friss petrezselyemmel.

Kecskesajtos krumpli spenóttal

A gyerekek is imádni fogják ezt a rakott spenótot (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Összekeverjük a tejszínt a sóval, borssal, kecskesajttal, fokhagymával és apróra vágott spenóttal. Egy jénai tálban egymásra rétegezzük a hozzávalókat: alulra kerül a krumpli fele vékonyra szeletelve, erre öntjük a tejszínes keverék felét, majd jön a krumpli másik fele, és erre a maradék tejszínes spenót. Alufóliával letakarjuk a rakott krumplit, így sütjük 15 percig, majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét 5 perc alatt.

Kiemelt kép: Unsplash

Forrás: 1, 2, 3

Mi lesz a desszert?

Exit mobile version