Húsvétra rendszerint nagyobb adag sonkát veszünk, így alap, hogy ünnep utánra is marad belőle. Most a legízletesebb receptek következnek, amik nagyon jól rezonálnak a húsvéti sonkával!
Sonkás-tojásos rakott tészta
Ez a húsvéti sonkás-sajtos rakott tészta szaftos, krémes és igazi zero waste étel. Nagyon gyorsan elkészül, és biztos, hogy a család repetázni fog!
Hozzávalók:
- 15-20 dkg sonka
- ½ fej vöröshagyma
- 4 db főtt tojás
- 35 dkg tészta
- 20 dkg tejföl
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
- 15 dkg trappista sajt
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Először készítsd el a mártást: a vajat melegítsd fel, add hozzá a lisztet, majd engedd fel tejjel, és keverd el – vigyázz, ne csomósodjon össze! Ezután főzd a tésztát félkeményre, aztán öntsd egy nagyobb tálba, add hozzá a felkockázott sonkát, a felaprított vöröshagymát, és öntsd rá a mártást, valamint a fűszerezett tejföl felét, és az egészet alaposan keverd el.
Fogj egy jénai tálat, és a tészta egyharmadát tedd bele, erre rétegezd a felkarikázott főtt tojások egyharmadát, majd jöhet újra egy sor tészta, újból tojás szeletek, és az utolsó sor tészta után tojással zárd a sort. A tetejére kend rá a megmaradt fűszeres tejfölt, reszelj sajtot rá, és told be a sütőbe 20 percre 180 fokra.
Minden jóval megpakolt langalló
Ami az olaszoknak a pizza, az nekünk a langalló. A langalló, vagyis a kenyérlángos az utóbbi években újra fénykorát éli, amit mi teljes mértékben megértünk. Mivel idén drágul a sonka, minden falatért, kár, így most egy maradékmentő sonkás változatot hoztunk.
Hozzávalók:
tészta:
- 20 dkg burgonya
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 2 dl tej
- só
feltét:
- 10 dkg sonka
- 5 dkg kolbász
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej lila hagyma
- 20 dkg reszelt trappista
- oregánó, majoránna, só, bors
Elkészítés:
Hámozd meg a krumplit, kockázd fel, majd mehet a sós vízbe, hogy 20 perc alatt puhára főjön. Ha kész, törd össze, és hagyd kihűlni.
Közben 2,5 dl meleg tejbe tedd bele a cukrot és a fél csomag élesztőt, majd futtasd fel. Ha ezzel megvagy, dolgozd el a liszttel, a burgonyával, és 1 teáskanál sóval. Takard le a tésztát, és hagyd 30 percet kelni.
Amíg kel a tésztád, keverd el a tejfölt a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a fűszerekkel. Szeleteld fel a vöröshagymát és a kolbászt, vágd apróra a sonkát, reszeld le a sajtot. 30 perc elteltével oszd ketté a tésztát, és olajos kézzel húzd szét, nyújts meg. Tedd bele sütőpapírral kibélelt tepsibe, kicsit szurkáld meg villával, majd süsd elő 200 fokon 5 percig. Ezután vedd ki a sütőből, kend meg a fűszeres tejföllel, tedd rá a többi alapanyagot, a végén szórd meg sajttal, és süsd további 15 percig!
Sonkás-sajtos rétes
Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a rétest, de olyat annál többet, aki inkább készen veszi, mert kifog rajta a tészta. Tény, rétestésztát nem egyszerű készíteni, gyakorlat kell hozzá, és nem is biztos, hogy az ünnepek után is még a konyhában szeretnénk időzni. Éppen ezért ehhez a recepthez bolti réteslapot ajánlunk.
Hozzávalók:
- 1 csomag leves tészta
- 1 evőkanál olaj
- 5-6 szál újhagyma
- 25 dkg sonka
- 10 dkg reszelt trappista
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája a kenéshez
- szezámmag a szóráshoz
- só, bors
Elkészítés:
A leveles tésztákat hajtogasd ki, kend meg olajjal, és tedd őket egymásra. Verd fel a tojásokat, sózd, borsozd, keverd hozzá a reszelt sajtot, és vágd fel a hagymákat vékony karikákra.
Most kezdheted a rétegezést: először jönnek a vékony szelet sonkák, amiket úgy tegyél le, hogy a tészta szélén maradjon egy ujjnyi vékony üres sáv. Jöhet a hagyma, majd a sajtos-tejfölös mártás.
Tekerd fel a tésztát, zárd össze a végeit, kend meg tojással, szórd meg szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben irány a sütő! 180 fokon süsd 35-40 percig.
Még több recept!
- Krémes póréhagymaleves – így készítsd!
- Puha csokis-banános sütemény
- Ez a legfinomabb ragacsos oldala titka