nlc.hu
Gasztro

Nancy Maria Donaldson Johnson élete

A nő, akinek köszönhetően luxustermékből, mindenki számára elérhető finomság lett a fagyi

A 19 század elején a fagylalt még ritka és drága csemege volt, aztán jött Nancy Maria Donaldson Johnson és megalkotta a masinát, melynek köszönhetően a nyalánkság széles körben elérhetővé vált.

Nancy Maria Donaldson Johnson 1794-ben született, valószínűleg Philadelphiában. 1823-ban házasságot kötött Walter Rogers Johnson tudóssal, akivel vér szerinti gyermekük nem született, azonban örökbe fogadtak egy fiút és egy lányt.

A 19. század elején a fagylalt elkészítése még igencsak idő- és munkaigényes folyamat volt, mivel órákig kellett kézi erővel keverni.  Éppen ezért a nyalánkság ritka csemege volt, amelyet elsősorban a felsőbb osztályok élvezhettek. Ebből lett elege Nancynek, aki kísérletezni kezdett egy olyan szerkezet megalkotásával, mely gyorsabbá és könnyebbé teheti a fagylalt elkészítését. Végül előrukkolt a mesterséges fagyasztóval, mely úgy működött, hogy egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb tartály, melynek a belsejében, a kézi erővel hajtott karra rögzített spatulák keverték a fagylaltot. Az így készített krém – fagylalt vagy sörbet – nagyjából fél órára őrizte meg az állagát. 

Nancy Maria Donaldson Johnson

Nancy Maria Donaldson Johnson (Fotó: Wikipedia)

A találmányt 1843-ban, annak továbbfejlesztett változatait pedig 1846-ban és 1848-ban szabadalmaztatta. A masina lényegében forradalmasította a fagylaltkészítést, hiszen a segítségével hatékonyabbá, egyszerűbbé, következésképp nagyságrendekkel olcsóbbá is vált a nyalánkság előállítása, ezáltal pedig szélesebb társadalmi rétegek számára vált hozzáférhetővé. Ennek köszönhetően indulhatott világméretű terjeszkedésnek a jégkrémipar. 

Nancy Maria Donaldson Johnson azonban nem csupán a fagylalt felszabadításáért küzdött, de a rabszolgákéért is. Nővérével belépett az 1846-ban alapított Amerikai Misszionárius Szövetségbe, melynek fő célja a rabszolgaság megszüntetése, az afroamerikaiak oktatása, a faji egyenlőség előmozdítása és a keresztény értékek terjesztése volt. 1862-től a Port Royal program keretében testvérével együtt felszabadított rabszolgákat oktattak.

A feltaláló 95 éves korában, 1890-ben, Washingtonban hunyt el. Több mint másfél évszázaddal a szabadalmaztatása után találmányát még mindig használják, elsősorban Guadeloupe és Martinique szigetén. 

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top