nlc.hu
Gasztro

Véd az indiai variáns ellen az AstraZeneca és a Pfizer vakcinája is

Véd az indiai variáns ellen az AstraZeneca és a Pfizer vakcinája is

Az angliai közegészségügyi szolgálat szerint az AstraZeneca és a Pfizer vakcinája is hatékony az indiai variáns ellen.

Egyre nagyobb félelmet kelt Európában a koronavírus indiai variánsa (aminek az elnevezését maga az indiai kormány szeretné betiltani) , mivel Indiában súlyos problémákat okozott: az egészségügyi rendszert túlterhelt lett, az országban egyre többen küzdenek lélektani problémákkal.

Európa viszont szerencsére nem kell annyira féljen azok után, hoyg az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) vizsgálati eredményei szerint az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A PHE vasárnap ismertetett adatai szerint a két vakcinaféle majdnem olyan magas hatékonysággal akadályozza meg a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletűen indiai variánsként emlegetett változat okozta Covid-19 betegség szimptomatikus kifejlődését, mint a Délkelet-Angliában korábban feltűnt, Nagy-Britanniában dominánssá vált kenti variáns esetében.

A közegészségügyi szolgálat vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag a második dózis beadása után két héttel 88 százalékos hatékonyságú a tünetekkel járó megbetegedés kialakulásával szemben. Ugyanez a vakcina 93 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség kifejlődését a B.1.1.7 megjelölésű kenti variáns esetében.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a PHE vizsgálata szerint két dózis beadása után 60 százalékos hatékonysággal veszi elejét a tünetekkel járó koronavírus-betegség kialakulásának. Ennek az oltóanyagnak a hatékonysága a Covid-19 betegség kifejlődésével szemben 66 százalékos a kenti vírusváltozat esetében.

Nyitott az ország, lassan foci EB: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top