nlc.hu
Gasztro

Árnyéktűrő fűszernövények

10 fűszernövény, ami árnyékban is kiválóan érzi magát

Nincs túl sok napos hely a ház körül? Semmi baj, vannak fűszernövények, amik kifejezetten kedvelik az árnyékos helyeket.

Sokan csak lemondóan legyintenek a saját fűszerkert gondolatára, mivel árnyékos a kert, a balkon. Van egy jó hírünk: vannak árnyéktűrő fűszernövények is, amikkel benépesíthető a legárnyékosabb terasz is.

Menta

A menta egy jól ismert fűszer- és gyógynövény, ami szinte bárhol megterem. A mentából készült teának élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, de e növényt koktélok és ételek ízesítésére is előszeretettel használják. Egy titka van: rendszeresen kell öntözni meleg időben.

Petrezselyem

Ez a fűszernövény szintén jól tűri az árnyékot, ha jó minőségű földbe van elültetve. Vigyázzunk, hogy ne ültessük a töveket túl közel egymáshoz, az ideális tőtávolság a 15 cm. 

Fűszernövények a kertben

Neked melyik a kedvenc fűszernövényed? (Fotó: Getty Images/Westend61)

Metélőhagyma

A snidling egyike a legegyszerűbben termeszthető  fűszernövényeknek. Tápanyagban gazdag talajban fejlődik igazán, az ültetés után bőséges vizet igényel, de később jól tűri a szárazságot is. 

Koriander

Az indiai konyha kedvenc fűszernövénye szintén enyhén árnyéktűrő. Jó tudni róla még, hogy nemcsak kiváló ételízesítő, de jótékony hatású gyógynövény is. Számos vitamint és számtalan ásványi anyagot tartalmaz, illóolaja pedig hangulatfokozó.

Angyalgyökér

Az orvosi angyalgyökér a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Jól tud alkalmazkodni az árnyékos fekvéshez, csak kapjon elég nedvességet.

Turbolya

Szintén jól alkalmazkodik az árnyékhoz. Salátaként is, de gombás, tojásos ételekhez fűszerként használhatjuk. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert árnyékban tovább tárolja a nedvességet. 

Fűszernövények félárnyékos helyen

A turbolya sokoldalú fűszernövény (Fotó: Feifei Cui-Paoluzzo/Getty Images)

Lestyán

A lestyán a zellerre emlékeztető ízű leveleivel erős növekedésű fűszernövény, mely szinte bármilyen körülmények között megél.

Sóska

A sóska átmenet a zöldségek és a fűszerek között, és az árnyékot is jól tűri, csak nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon.

Torma

A torma ellenálló, kevés gondozást igénylő gyógy- és fűszernövény, magas C-vitamin-tartalma és glükozid-tartalma miatt is igen értékes. Csípősségét a benne található mustárolajnak köszönheti, de a gyökérben található: B1,-B2,-és B6 vitamin is, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas és foszfor is. A torma igencsak helyigényes növény, így a kert olyan részébe ültessük, ahol nem veszi el a területet más zöldség vagy fűszernövénytől. Mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, akár árnyékos helyen is képes megélni, de kedveli a vályogos és nedves talajt.

Fűszernövények félárnyékos helyen

A torma nemcsak húsvétkor jön jól! (Fotó: Getty Images/Tom Chance)

Tárkony

A tárkony a jó vízelvezetésű talajt szereti, nem túl magas tápanyagtartalommal, ugyanakkor megél félárnyékos helyen is.

Kert után egy kis túra:

via

(Nyitókép: Getty Imgaes/the_burtons)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top