A saláta egészséges, de salátaöntet nélkül nem az igazi. Három nagyon egyszerű, mégis zseniális salátaöntetet mutatunk, amiket nagyon könnyen elkészíthetsz otthon is.
Mediterrán salátaöntet
Ha könnyed salátaöntetre vágysz, akkor ez a neked való! Ha fogyókúrázol, diétás salátaöntetként is működhet: cukor helyett nyírfacukrot használj!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál citromlé
- 6-7 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só, bors, cukor (vagy 3 csipet nyírfacukor)
- 1 szál petrezselyemzöld
- 4-5 bazsalikomlevél
- 2 szál metélőhagyma zöldje
Elkészítés:
Keverd el a balzsamecetet a citromlével, fűszerezd, azaz add hozzá a sót, a borsot és a cukrot, és lassan adagolva, kevergetés közben jöhet az olívaolaj is.
A friss fűszereket, azaz a metélőhagymát, a bazsalikomot és a petrezselyemzöldet vágd egészen apróra, majd add hozzá a dresszinghez. Hagyd az egészet állni fél órát, és már használhatod is! Friss zöldsalátákhoz tökéletes választás.
Juhsajtos dresszing
Ha valami extrára vágysz, ezt a salátaöntetet készítsd el! Szerintünk a házi salátaöntetek királyai közé tartozik ez a verzió.
Hozzávalók:
- 6 dkg finomra morzsolt juhsajt
- 2,5 görög joghurt
- 1 szál újhagyma
- 6-7 szem fekete olívabogyó
- 2-3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Egy tálba morzsold bele a juhsajtot, tisztítsd meg, majd aprítsd fel az újhagymát, majd add hozzá az apróra vágott olívabogyókat. Ezután keverd el a görög joghurtban a sót, a borsot, a citromlevet és az olívaolajat, majd öntsd rá a zöldségekre, és alaposan forgasd át. A görög salátához nagyon jól passzol az íze.
Fokhagymás salátaöntet
Ha szereted a fokhagymát és a különleges ízeket, mi ezt a salátaöntetet ajánljuk, mert zseniális az íze!
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 tojássárgája
- 2 dl olívaolaj
- 2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál ecet
- só, bors
Elkészítés:
Válaszd szét a tojásokat, és a sárgájukat verd krémesre robotgéppel, vagy egy egyszerű habverővel. Zúzd össze a fokhagymagerezdeket, add hozzá a tojássárgájához, majd nagyon lassan kezdd el adagolni az olívaolajat, miközben kevered a mártást. Egy kis tálban keverd el a mustárt, a sóval és a borssal, öntsd hozzá az ecetet, majd hagyd állni fél órát lefedve. Húsok mellé, zöldségkörettel zseniális!