A forróságban egyértelmű, hogy jegeskávét kell inni, lehetőleg a kedvenc ízesítésünkkel, hogy nemcsak kávé, de ízélmény is legyen egyben. Az édes, jeges, hideg finomságot most három módon hoztuk el, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.
Ezt a szirupot használd a jegeskávéhoz!
A legjobb, ha saját sziruppal készítjük a jegeskávét, ehhez egy kis lábasban 120 ml vízben felforralunk 120 gramm kristálycukrot. Mielőtt ezzel édesítenénk a jegeskávét, hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot.
Vaníliás jegeskávé
Hozzávalók:
- ½ bögre tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál szirup
- 2 adag espresso
- egy marék jégkocka
Elkészítése:
Egy üvegpohárba tesszük a szirupot és a vaníliakivonatot, alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a kávét. Ezután a poharat félig megtöltjük jégkockával, erre jöhet a tej, keverünk rajta kettőt és már kész is a vaníliás jegeskávé.
Kókuszos jegeskávé
Hozzávalók:
- 1 teáskanál chiamag
- 50 ml kókusztej
- 2 adag espresso
- egy evőkanál kávélikőr
- ½ teáskanál vaníliamag
- 150 ml kókusztej
- 2 evőkanál szirup
Elkészítése:
Első körben a vaníliarúd kikapart belsejét a 150 ml kókusztejjel feltesszük a tűzhelyre, felforraljuk, majd a mélyhűtőbe tesszük. Közben beáztatjuk a chiamagot az 50 ml kókusztejbe, majd amikor megszívta magát, a mélyhűtött kókuszos krémet és a chiamagot bedobjuk a turmixgépbe, ráöntjük a kávét és a kávélikőrt, alaposan habosra turmixoljuk, és gyorsan elfogyasztjuk az édességnek is beillő jegeskávét.
Vietnámi jegeskávé
Hozzávalók:
- 2 adag espresso
- 1 adag cukrozott sűrített tej
- egy marék jégkocka
Elkészítése:
A világ legegyszerűbb és legfinomabb jegeskávéja, a recept is végtelenül könnyű: egyharmad sűrített tej és kétharmad kávé, benne egy marék jégkockával. A látvány érdekében alulra kerüljön a sűrített tej és óvatosan csorgassuk rá a kávét, hogy ne keveredjen össze a két réteg, amíg el nem érkezik a jegeskávé a gazdájáig.
Jamie Oliver trükkje a jegeskávéhoz
Jamie Oliver egy egyszerű trükköt ajánl: egy jégkockatartóban fagyasszuk le az édesített kávét és másnap egy pohár hideg tejbe tegyünk a kávékockákból négy-öt darabot. Egy kis olvadozás után máris kész a jegeskávé.