A cseresznye örök kedvenc, gyerekkorunk óta imádjuk, alig várjuk minden évben, hogy végre szezonja legyen és kilószámra tudjuk enni. Ha pedig már telítődtünk vele, akkor mehet bele a süteménybe, mert olyan nincs, hogy túl sok cseresznye lenne egy desszertben. Mutatunk három különleges sütireceptet, amit ki kell próbálni cseresznyével.
A legfinomabb cseresznyés pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 bögre liszt
- ½ teáskanál só
- ⅔ bögre hideg, darabolt vaj
- ⅓ bögre zsír
- 6-10 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 5 bögre friss cseresznye kimagozva
- 2 teáskanál citromlé
- ¼ teáskanál mandulaaroma
- 1 bögre cukor
- ⅓ bögre liszt
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítése:
Egy tálban a kis darabokra vágott vajat és zsírt elmorzsoljuk a liszt és só keverékével, majd annyi hideg vizet adagolunk hozzá folyamatos gyúrás mellett, amíg össze nem áll a tészta. Kétfelé választjuk a tésztát és fóliába csomagolva félretesszük a hűtőbe akár egy egész éjszakára. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A cseresznyét elkeverjük a citromlével és mandulaaromával, majd óvatosan összeforgatjuk a cukor, liszt és fahéj keverékével is. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta egyik felét a sütőforma méretének megfelelő méretűre, belehelyezzük a kizsírozott, lisztezett formába, belekanalazzuk a tölteléket. A tetejére felcsíkozzuk a tészta másik felét kinyújtva, hogy szép rácsos legyen a pite. Betoljuk a sütőbe 40 percre és bezsebeljük a dicséreteket a családtól.
Cseresznyés kólás torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,5 bögre kicsi mályvacukor
- 2 bögre liszt
- 2 bögre cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 bögre vaj
- 1 bögre cseresznyés kóla
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 nagy tojás
- ½ bögre író
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A töltelékhez:
- ¾ bögre vaj
- 1 bögre cukor
- 200 gramm mályvacukor krém
- 2 evőkanál préselt cseresznyelé
- pár szem friss cseresznye
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Két darab kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük egyenlően elosztva a mályvacukrot. Egy tálban összekeverjük a tésztához a lisztet, cukrot és sütőport, hozzáadjuk az olvasztott vajat, kólát és kakaót, alaposan összedolgozzuk. A tojásokat külön felverjük az íróval és a vaníliával, majd a lisztes keverékbe dolgozzuk ezt is. Az egészet kétfelé osztjuk és a két formába öntjük, 25-30 perc alatt készre sütjük. A töltelékhez egy tálban habosra verjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a mályvacukor krémet és a cseresznyelét, simára keverjük és a teljesen kihűlt tortalapra kenjük a felét, erre ráhelyezzük a másik tortalapot és a tetejére mehet a krém másik fele, dekorációnak pedig alaposan pakoljuk meg még kimagozott cseresznyével.
Dobálós cseresznyés
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 2,5 bögre cukor
- 4 teáskanál sütőpor
- 1 bögre tej
- 2 evőkanál olaj
- ½ kg cseresznye kimagozva
- ⅛ teáskanál mandulaaroma
Elkészítése:
A cseresznyét összekeverjük 1,5 bögre cukorral és a mandulaaromával, minden más hozzávalót pedig egy másik tálban csomómentesre keverünk. Egy kivajazott sütőformába öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatva erre borítjuk rá a cseresznyét. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40-45 percre, tálalhatjuk melegen, tetején vaníliás jégkrémmel vagy tejszínhabbal.