nlc.hu
Gasztro

Lazacfarm épül Zalaegerszegen

A régió első lazacfarmját építik meg Zalaegerszegen

8,4 milliárd forintból lazacfarm épül Zalaegerszegen, az építkezés jövőre kezdődik, az első lehalászás pedig 2024-ben lesz esedékes.

A beruházás összegéből 3 milliárd forintot Európai Uniós befektetési források biztosítanak, a többi részt banki hitelek és befektetői források biztosítják. A cég mögött álló üzletember Sagyibó Viktor, aki elbocsátásáig a Microsoft Magyarország vállalati üzletágának igazgatójaként dolgozott, később a neve pedig a miniszterelnökség miniszteri biztosaként vált ismertté – írja a napi.hu.

Szeretnék, ha a magyarok több lazacot fogyasztanának (fotó: Pixabay)

Szeretnék, ha a magyarok több lazacot fogyasztanának (Fotó: Pixabay)

A Zalmon kft-ben a tulajdonos a fenntartható lazactenyésztés lehetőségei vizsgálja. Zalaegerszegen a RAS rendszert fogja meghonosítani, ami egy recirkulációs akvakultúra rendszer. Ennek lényege, hogy a felhasznált víz folyamatos tisztításon és szűrésen megy át, így újra és újra fel lehet használni. A lazacfarmnak a terv szerint 26 alkalmazottja lesz. A leendő alkalmazottak keresése már megkezdődött, és munkába állás előtt egy féléves szakmai továbbképzésen is részt kell venniük. A terv szerint a rendszerben több mint háromszázezer hal fog élni, a heti kibocsátás körülbelül 19 tonna lesz. Éves szinten ezer tonna a cél. Élő halat nem terveznek értékesíteni, de nem is fogják feldolgozni teljesen. A kifejlett lazacokat levágják, majd a friss haltesteket kizsigerelve (head-on-gutted), jégen tárolva szállítják majd el hűtött teherautókban, hogy azok minél tovább frissek maradjanak és legkésőbb 12 órán belül megérkezzenek az európai nagykereskedőkhöz. Az export mellett a hazai piacra is készülnek termelni. Remélik, sikerül hozzájárulniuk a hazai halfogyasztás növeléséhez is.

Lazacreceptek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top