nlc.hu
Gasztro

Eltűnhet a magyar málna

Nagy a baj, pár éven belül eltűnhet a magyar málna

Egyre kisebb területen termesztenek málnát Magyarországon, ha ez így folytatódik, csak mutatóba lesz hazai málna a piacokon.
Málna

Pár éven belül a kiskertekbe szorulhat vissza itthon a málnatermesztés. Míg 20 éve mintegy 1500 hektáron, addig idén már csak kevesebb, mint 200 hektáron termesztettek Magyarországon málnát – mondta az InfoRádióban Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője.

Alapvetően két oka van annak, hogy itthon már alig termesztenek málnát. Az egyik, hogy a málna egyre nehezebben viseli a szárazsággal járó nyári hőhullámokat, ami miatt a hagyományos termesztéssel képtelenség megfelelő minőséget és mennyiséget produkálni.

A másik ok, hogy a málna rendkívül sok kézi munkát igénylő gyümölcs, kétnaponta kell szedni, ehhez viszont szinte lehetetlen gazdaságosan munkaerőt találni. Szerbiában és Lengyelországban már olyan fajtákat termesztenek, amelyeket kombájnnal lehet szüretelni, ám ezen a téren Magyarország helyzete teljesen reménytelen.

Csizmadia György szerint mindezek hatására könnyen lehet, hogy két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai málna a piacokon. Így a málna ugyanarra a sorsra juthat itthon, mint pár évvel ezelőtt az egres, ami szinte teljesen eltűnt a hazai boltokból és piacokról.

(Kiemelt kép: Unsplash/ Amit Lahav)

Ha van málnád, próbáld ki ezeket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top