nlc.hu
Gasztro

Lazacfilé fűszeres-krémsajttal töltve

Egész lazacfilé fűszeres-krémsajttal töltve, miso pasztás baconchipsszel

Dobjatok össze egy egészséges és szuperfinom lazac vacsorát! Ráadásul ez az étel nem annyira komplikált, aminek az elkészítése után az ember a fáradtságtól remegő lábakkal rogy le az asztalhoz, azt gondolva, bárcsak a „mekdonáldszból” rendelt volna inkább. A hálálkodók özönétől viszont senki nem ment meg.

Sokat gondolkodtam már azon, vajon bennem van a hiba, hogy nem jönnek be a fényevő, reggelente gojibogyós, proteines shaket vigyorogva rázogató, léböjtölő, gyantázott, barber szalonokban lézermérő pontossággal beállított sérójú pasasok? Ne értsetek félre, imádom, ha egy férfi ápolt és igényes megjelenésű, de kevés szexisebb van szerintem, amikor egy férfi csipegetés helyett délután hat után is simán jóízűen befal egy nagy adag ételt majd esdekelő ábrázattal rám néz: „- Kérek még!” Ha valaki tud enni, tud élni is. Legfeljebb ledolgozza az illető egy kis sporttal.

A lazac egyáltalán nem fogyókúrás halféle, nem véletlenül nevezik egyesek a tenger szalonnájának. A benne található omega 3 zsírok és más esszenciális zsírsavak azonban gyulladáscsökkentő hatásuk miatt nagyon jót tesznek az egészségünknek. Teljesen szakszerűen fogalmazva: „a magas EPA ÉS DHA vér-szintű emberekben lassabban rövidül a DNS-lánc végeit védő telométer, ami jelenleg a várható élethossz legpontosabb mutatója.” Manapság, amikor már a csapból is gyógyszerreklám folyik, gyakran eszembe jut nagypapám, aki a kertünkben érlelt sárgadinnyét vagy más, divatos szóval szezonális szuperfoodot, péntekente pedig halat a tányérkámra téve azt mondta: „- Úgy edd, hogy ez orvosság és gyógyír minden bajra!” Ettem is, mint a kisangyal. Tudjátok, mint ahogyan az sem véletlen, hogy Kanga állandóan csukamájolajat akart adni Zsebibabának. Emlékeztek?

„ Kanga és Róbert Gida és Malacka és Mackó körülülték Zsebibabát, aki éppen a mindennapi erősítő csukamájolajat szedte be. Zsebibaba nyafogott. – Muszá…á…j? – kérdezte, és Kanga azt felelte: – Zsebibaba, drágám, emlékezz rá, mit ígértél. – Mit ígért? – suttogta Tigris Malackának. – És mi ez? – Erősítő orvosság – mondta Malacka. – De utálja szegény. Tigris közelebb jött, könnyedén odatámaszkodott Zsebibaba karosszékének a támlájára. Aztán hirtelen kilökte a nyelvét a szájából, ho…o…oip! – mondta -, és nagyot nyelt. Kanga meglepetve félreugrott, de közben elkapta a kanál nyelét, s a nyelénél fogva kirántotta a kanalat Tigris torkából. A kanál megvolt, de a csukamájolaj hiányzott belőle. – No de Tigriském! – mondta Kanga szemrehányóan. – Lenyelte az orvosságot, lenyelte az orvosságot! – énekelte Zsebibaba boldogan. Meg volt győződve róla, hogy ez valami remek tréfa. Tigris pedig felbámult a mennyezetre, behunyta a szemét, és a nyelve úgy forgott a szájában, mint egy cséphadaró. Még az ajkát is megnyalta. Aztán mennyei mosoly ömlött el az ábrázatán. – Ez az, amit a tigrisek szeretnek – mondta. Így magyarázható, hogy ettől fogva főként Kanga háza körül tartózkodott, és csukamájolajat evett reggelire, ebédre és vacsorára.”

Igazán megörültem, ha nem egyenesen megőrültem azért a srácért, aki minap a Tiktokra egy tök izgi lazacos receptet dobott fel. Jókora filét lobogtatva arról beszélt, hogy ez bizony nem csak a csajoknak való ám! Akkor már kifejezetten csorogni kezdett a nyálam, amikor izmos karjaival secperc feltekerte a fűszeres krémsajttal megkent halat, vastag steak-szerű szeletekre vágta, citromkarikákból megágyazott nekik a grillrácson majd rádobta a lazacgurigákat sülni. Közben miso pasztán baconkockákat pirított egy cseppnyi juharsziruppal. Amikor elkészültek a lazacok, nemes egyszerűséggel a tetejére púpozta az egészet, díszítésként. Az arcát látva, ahogyan megkóstolta, majd sehogyan sem bírta abbahagyni az evést, egyenesen úgy éreztem magam, mint a szomjazó vándor a sivatagban. Felsóhajtottam: „Igen, vannak még férfiak!”

Egész lazacfilé

A szerző fotója

A lényeg az, hogy tényleg szuperfriss és nem fagyasztott-felengedett hallal dolgozz! Sajnos nem vagyunk tengerparti ország, így a pecásokat kivéve a „catch of the day” nálunk ismeretlen fogalom. Egy időben rajongással néztem a Halország című sorozatot, innen kaptam rendszerint kedvet a halételekhez. A különböző részekben a számomra végtelenül szimpatikus Lévai Ferenc, – aki nem mellesleg ötven esztendeje járja Magyarország vizeit -, készíti el az ízletesebbnél ízletesebb halfogásokat. Azt gondolom, hogy ez a recept hazai halak valamelyikéből is bátran elkészíthető, de én most, a már említett gazdag omega 3 tartalma miatt, maradtam a lazacnál. A piacokon egy óriás szelet nagyjából hatezer forintért beszerezhető, – ami figyelembe véve, hogy hatan dugig ehetik magukat belőle, szemben az „ezernégyszázas” bolti füstöltlazaccal, amiben néhány hajszálvékony szeletecske van -, nem is olyan rossz biznisz.

Egyébként nemrég határoztam el, hogy minden héten tartok egy hal napot. Úgyhogy némi változtatással el is készítettem az izmos és jóképű srác receptjét. Snidlinges szószt is csináltam hozzá, erre pakoltam rá a frissen, sütőben sült lazackarikákat. Aki persze még szeretné kihasználni a napos időt, ne habozzon előkapni a grillrácsot! Az a bizonyos kis füstös íz csak dobni fog rajta!

Hozzávalók:

  • 1 kg bőr nélküli lazacfilé
  • só, bors
  • 1 kiskanál barnacukor
  • 30 dkg krémsajt
  • 1 csomag kapor
  • 30 g kapribogyó
  • 2 teáskanál barbecue fűszer
  • 1 csipet füst ízű pirospaprika
  • 3 darab citrom, 3 darab lime
  • 1 chilipaprika

A díszítéshez:

  • 20 dkg bacon felkockázva
  • 1 kávéskanál miso paszta
  • 1 kávéskanál juharszirup vagy méz
  • A mártáshoz:
  • két csokor snidling
  • 5 dl tej
  • 1 kiskanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:

A lazacfilét tiszta kézzel áttapogatjuk, ahol szálkát találunk, azt eltávolítjuk (kedvenc eszközöm ehhez a művelethez a „konyhai” szemöldökcsipeszem.) Besózzuk, borsozzuk és egy órára betesszük a hűtőbe. Nagyon vékonyan megszórjuk barnacukorral. A krémsajthoz hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és kapribogyót, hozzáadjuk a barbecue fűszerkeveréket, az apróra vágott chilit, a füst ízű pirospaprikát, majd fél citromot belefacsarunk. A krémmel bevonjuk a lazacfilé egészét majd a vékonyabb felétől indulva az egészet feltekerjük. Öt centis szeletekre vágjuk. A sütőpapírral bevont tepsi aljára helyezzük a citrom és lime karikákat. Ezekre helyezzük rá a lazac gurigákat. 220 fokos sütőben 45 percig sütjük.

Ameddig sül, elkészítjük a baconös díszítést. 20 dkg bacont felkockázunk, majd aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a miso pasztát és a juharszirupot. Az elkészült lazacszeletek tetejére halmozzuk.

A mártás úgy készül, hogy a vöröshagymát apróra vágva megpirítjuk. Hozzáadunk egy kiskanál lisztet és megvárjuk, ameddig világosbarna színt kap. Hozzáöntjük a tejet, felforraljuk, majd mehet bele az apróra vágott snidling. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet összeturmixoljuk és egy mélyebb tányérra merjük. Erre helyezzük rá a kész lazac szeleteke.

Egész lazacfilé

A szerző fotója

Desszertnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top