Ha te is szereted a birsalmát, akkor próbáld ki ezeket a recepteket, mert ilyenkor, ősszel kevés jobb dolog van, mint egy jó adag gőzölgő birsalmás pite vagy éppen egy gazdag krémleves!
Birsalmás csirkemell
Birsalmából millióféle ételt készíthetsz, de bízz bennünk, ez a baconös-birsalmás csirkemell biztosan a kedvenced lesz az ősszel!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 30 dkg birsalma
- 10 dkg bacon
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors, kakukkfű
- cukor, fahéj
- 1 evőkanál méz
- vaj
Elkészítés:
Mosd meg a birsalmákat, hámozd meg, majd vágd fel kockákra, és tedd fel annyi vízben főni, amennyi még ellepi őket. A vízhez adj 2 evőkanál cukrot (ha diétázol steviát), és 1 mokkáskanál fahéjat.
Közben készítsd elő a húst: irdald be, sózd, borsoz, és a bevágásokba tűzdej kakukkfüvet, valamint bacont. Amikor a birsalmák félig már puhák, keverd el a tejszínt a főzőlében, majd fogj egy tepsit, kend ki vajjal, fektesd bele a csirkemelleket, és öntsd hozzá a birsalmát a tejszínes főzőlével együtt. Takard le fóliával a tepsit, és süsd 25 percig 180 fokos sütőben. Ez után vedd le a fóliát, és süsd újabb 15 percig, amíg szép piros lesz a hús. Édesburgonyával vagy rizzsel tálald.
Birsalmakrémleves
Van élet a birsalmalekváron túl is, ha édes őszi finomságról van szó! Ha gyors és finom krémlevest kanalaznál, ezt a levest készítsd el!
Hozzávalók:
- 4 db birsalma
- 10 dkg barna cukor
- 3 dl habtejszín
- 2 késhegynyi vanília
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 közepes fahéjrúd
- 4-5 db szegfűszeg
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
Hámozd meg a birsalmákat, vágd fel kockákra, és tedd fel főni úgy, hogy a vízhez add hozzá a fűszereket és a cukrot. Ha felforrt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd le. Ez után folyamatos kevergetés közben öntsd hozzá a habtejszínt, és még egyszer forrald fel. Melegen és hidegen is tálalhatod.
Birsalmás pite
A pite attól jó, hogy ezerféleképpen variálhatjuk, mi most a szexi birsalmásra szavaztunk.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- 1 egész tojás
- 10-15 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
a töltelékhez:
- 4 db birsalma
- ½ citrom leve és reszelt héja
- 10 dkg barna cukor
- 3,5 dl almalé
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a tészta hozzávalóit, gyúrd alaposan össze, takard le fóliával, majd tedd a hűtőbe 1 órára. Közben a birsalmákat tisztítsd meg, kockázd fel, add hozzá a fél citrom levét, majd öntsd egy lábasba, és kis lángon adagold hozzá a cukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Tegyél félre 3 evőkanálnyit – ez kell majd a tészta tetejére a végén.
Az egészet öntsd fel 2 dl almalével, és főzd forrásig. Egy bögrében keverd el a pudingport a maradék almalével, arra vigyázz, hogy teljesen csomómentes legyen, majd vedd le a tűzről a birsalmát, és add hozzá a pudingporos levet, és hagyd egy kicsit kihűlni.
Most fogj egy kivajazott sütőformát, vedd ki a hűtőből a tésztát, válaszd le körülbelül a kétharmadát, nyújtsd ki, és nyomkodd bele a formába. Ez után jöhet a birsalmás töltelék, végül a maradék tésztát is nyújtsd ki annyira, hogy teljesen befedje a tölteléket, és igazítsd rá a tetejére. A tésztát szurkáld meg villával, és kend le tojásfehérjével, végül a maradék birsalmaszeleteket helyezd el a tetején. 180 fokos sütőben 40 perc alatt süsd készre!