Úgy néz ki, megfejtették a tudósok, hogy miért nem szereti sok gyerek a brokkolit, karfiolt és más káposztaféléket. A 24.hu idézi a Live Science cikkét, ami szerint a jelenség hátterében olyan enzimek állhatnak, amelyek kellemetlenné alakítják a zöldségek ízét.
A cisztein-liázokról van szó, amelyek a szájban élő baktériumok és képesek lebontani egy bizonyos vegyületet, az S-metil-L-cisztein-szulfoxidot. A lebontás során pedig egy új, jellegzetes szagú vegyület jön létre. Ezek az enzimek megtalálhatók a karfiolban és a brokkoliban is.
A kutatók szerint azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több az S-metil-L-cisztein-szulfoxid-származék, jellemzően kevésbé szeretik a különböző káposztákat. A felnőttek esetében a karakteresebb szag nem feltétlenül váltotta ki a zöldségek utálatát – olvasható a cikkben.