nlc.hu
Gasztro
5 különleges krumplis tészta recept

5 különleges krumplis tészta, amit még nem ismersz

A tészta és krumpli együttesével kiadós főtt ételt varázsolhatunk az asztalra viszonylag kis költséggel.

A hagyományos krumplis tészta gyerekkorunk nagy kedvence, de valószínűleg nemcsak azért ettük minden hónapban otthon, mert annyira szerettük, hanem azért is, mert viszonylag kis költséggel laktató ebéd került így az asztalra. De van több verziója is a krumplis tésztának, hogy tudjuk variálni, ha változatosan szeretnénk ezt a főtt ételt készíteni.

Paradicsomos krumplis tészta

Készíts paradicsomos tésztát

A paradicsommal nem lőhetünk mellé (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 600 gramm krumpli
  • 300 gramm tészta
  • 2 vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 2 sárgarépa
  • 400 gramm darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter forró víz
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítése:

A hagymát, zellerszárat és sárgarépát apróra vágjuk, meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk benne a zöldségeket, hozzáadjuk a krumplit, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük a zöldségekkel. Ezután beleszórjuk a tésztát és felöntjük forró vízzel. Amikor már majdnem kész a tészta, akkor tesszük bele a petrezselymet és a parmezánt.

Rakott krumplis tészta

Készíts rakott krumplis tésztát

A rakott krumplis tészta egyszerű étel (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 500 gramm rigatoni tészta
  • 4 bögre forró víz
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál oregánó
  • 0,5 kg krumpli
  • 1 vöröshagyma
  • 1 bögre parmezán
  • só, bors

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy magas falú, hőálló tálat kiolajozunk, majd a tészta felét elrendezzük az alján, erre tesszük a paradicsomkonzerv harmadát, megszórjuk egy evőkanál oregánóval, elrendezzük ezen aztán a krumpliszeletek felét, eloszlatjuk a krumplin a vékonyra szelt hagymát és rászórjuk a parmezán felét. Az egészet két teáskanál sóval és negyed teáskanál borssal fűszerezzük, majd jöhet a következő rétegezés: maradék tészta, egyharmad paradicsom, egy evőkanál oregánó, krumpli, megszórjuk ezt is két teáskanál sóval és negyed teáskanál borssal, majd a megmaradt harmadnyi paradicsomot eloszlatjuk a tetején. Felforralunk négy bögre vizet, ezzel öntjük nyakon óvatosan a rétegezett ételt, alufóliával lefedjük, majd így toljuk be a sütőbe egy órára. Ha letelt az egy óra, levesszük róla a fóliát, megszórjuk a maradék parmezánnal és visszarakjuk a sütőbe még 20 percre.

Brokkolis krumplis tészta

Készíts brokkolis tésztát

A brokkolival isteni lesz a krumplis tészta (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 nagy krumpli
  • 500 gramm brokkoli
  • 500 gramm tészta
  • 1 bögre pesto szósz
  • parmezán
  • só, bors

Elkészítése:

Kifőzzük a tésztát sós vízben. Felkockázzuk a krumplit és a brokkolit rózsáira szedjük. A brokkolit pár percig főzzük lobogó vízben, ugyanígy teszünk a krumplival is, nem kell szétfőzni egyiket sem. A kifőtt tésztához adjuk a krumplit és brokkolit, összekeverjük a pestóval, sózzuk, borsozzuk, majd tálaláskor alaposan megszórjuk parmezánnal.

Készíts pestót házilag!

Turmixold össze a következő hozzávalókat: 2 csésze friss bazsalikom, 1/4 csésze pörkölt fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, fél csésze reszelt parmezán, 1/4 tk só, 1/2 csésze olívaolaj.

Sült zöldséges krumplis tészta

Készíts padlizsános tésztát

A padlizsános krumplis tészta egészséges (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

A sült zöldséghez:

  • 500 gramm krumpli
  • 1 db padlizsán
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál rozmaring

A paradicsomszószhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só, bors
  • 500 gramm tészta

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Egy nagy tepsiben elterítjük a felkockázott zöldségeket: krumplit, padlizsánt, paprikát és vöröshagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk rozmaringgal, majd 35 percre betoljuk a sütőbe. Közben megfőzzük és leszűrjük a tésztát. Kikeverjük a hozzávalókból a paradicsomszószt, rottyantunk rajta egyet a tűzhelyen, hogy összeforrjanak az ízek. Egy nagy tálban aztán összekeverjük a sült zöldségeket a tésztával és a paradicsomszósszal, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Édesburgonyás tészta

Készíts édesburgonyás tésztát!

Az édesburgonyás tészta főnyeremény (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 500 gramm tészta
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 bögre alaplé
  • só, bors
  • ¼ teáskanál kakukkfű
  • ¼ teáskanál zsálya
  • 1 nagy édesburgonya
  • 1,5 bögre spenót
  • ½ bögre főzőtejszín
  • 1,5 bögre reszelt parmezán

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben összesütjük az apróra vágott hagymát a fokhagymával és a felkockázott édesburgonyával, 8-10 perc elég neki, hogy megpuhuljon a krumpli. Hozzáadjuk a fűszereket, beleszórjuk a tésztát, felöntjük az alaplével és hagyjuk 10 percig forrni az egészet kevergetés mellett. Utána mehet bele a tejszín, só, bors és parmezán, így főzzük kevergetve még 5 percig. A spenótot kis darabokra tépkedjük és a legvégén adjuk hozzá az ételhez, elég 1-2 perc főzés neki. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

Via

Mi lesz a desszert?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top