A hagyományos krumplis tészta gyerekkorunk nagy kedvence, de valószínűleg nemcsak azért ettük minden hónapban otthon, mert annyira szerettük, hanem azért is, mert viszonylag kis költséggel laktató ebéd került így az asztalra. De van több verziója is a krumplis tésztának, hogy tudjuk variálni, ha változatosan szeretnénk ezt a főtt ételt készíteni.
Paradicsomos krumplis tészta
Hozzávalók:
- 600 gramm krumpli
- 300 gramm tészta
- 2 vöröshagyma
- 2 zellerszár
- 2 sárgarépa
- 400 gramm darabolt paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 liter forró víz
- 2 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítése:
A hagymát, zellerszárat és sárgarépát apróra vágjuk, meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk benne a zöldségeket, hozzáadjuk a krumplit, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük a zöldségekkel. Ezután beleszórjuk a tésztát és felöntjük forró vízzel. Amikor már majdnem kész a tészta, akkor tesszük bele a petrezselymet és a parmezánt.
Rakott krumplis tészta
Hozzávalók:
- 500 gramm rigatoni tészta
- 4 bögre forró víz
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 evőkanál oregánó
- 0,5 kg krumpli
- 1 vöröshagyma
- 1 bögre parmezán
- só, bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy magas falú, hőálló tálat kiolajozunk, majd a tészta felét elrendezzük az alján, erre tesszük a paradicsomkonzerv harmadát, megszórjuk egy evőkanál oregánóval, elrendezzük ezen aztán a krumpliszeletek felét, eloszlatjuk a krumplin a vékonyra szelt hagymát és rászórjuk a parmezán felét. Az egészet két teáskanál sóval és negyed teáskanál borssal fűszerezzük, majd jöhet a következő rétegezés: maradék tészta, egyharmad paradicsom, egy evőkanál oregánó, krumpli, megszórjuk ezt is két teáskanál sóval és negyed teáskanál borssal, majd a megmaradt harmadnyi paradicsomot eloszlatjuk a tetején. Felforralunk négy bögre vizet, ezzel öntjük nyakon óvatosan a rétegezett ételt, alufóliával lefedjük, majd így toljuk be a sütőbe egy órára. Ha letelt az egy óra, levesszük róla a fóliát, megszórjuk a maradék parmezánnal és visszarakjuk a sütőbe még 20 percre.
Brokkolis krumplis tészta
Hozzávalók:
- 4 nagy krumpli
- 500 gramm brokkoli
- 500 gramm tészta
- 1 bögre pesto szósz
- parmezán
- só, bors
Elkészítése:
Kifőzzük a tésztát sós vízben. Felkockázzuk a krumplit és a brokkolit rózsáira szedjük. A brokkolit pár percig főzzük lobogó vízben, ugyanígy teszünk a krumplival is, nem kell szétfőzni egyiket sem. A kifőtt tésztához adjuk a krumplit és brokkolit, összekeverjük a pestóval, sózzuk, borsozzuk, majd tálaláskor alaposan megszórjuk parmezánnal.
Készíts pestót házilag!
Turmixold össze a következő hozzávalókat: 2 csésze friss bazsalikom, 1/4 csésze pörkölt fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, fél csésze reszelt parmezán, 1/4 tk só, 1/2 csésze olívaolaj.
Sült zöldséges krumplis tészta
Hozzávalók:
A sült zöldséghez:
- 500 gramm krumpli
- 1 db padlizsán
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál rozmaring
A paradicsomszószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- só, bors
- 500 gramm tészta
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Egy nagy tepsiben elterítjük a felkockázott zöldségeket: krumplit, padlizsánt, paprikát és vöröshagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk rozmaringgal, majd 35 percre betoljuk a sütőbe. Közben megfőzzük és leszűrjük a tésztát. Kikeverjük a hozzávalókból a paradicsomszószt, rottyantunk rajta egyet a tűzhelyen, hogy összeforrjanak az ízek. Egy nagy tálban aztán összekeverjük a sült zöldségeket a tésztával és a paradicsomszósszal, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Édesburgonyás tészta
Hozzávalók:
- 500 gramm tészta
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 db hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 bögre alaplé
- só, bors
- ¼ teáskanál kakukkfű
- ¼ teáskanál zsálya
- 1 nagy édesburgonya
- 1,5 bögre spenót
- ½ bögre főzőtejszín
- 1,5 bögre reszelt parmezán
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben összesütjük az apróra vágott hagymát a fokhagymával és a felkockázott édesburgonyával, 8-10 perc elég neki, hogy megpuhuljon a krumpli. Hozzáadjuk a fűszereket, beleszórjuk a tésztát, felöntjük az alaplével és hagyjuk 10 percig forrni az egészet kevergetés mellett. Utána mehet bele a tejszín, só, bors és parmezán, így főzzük kevergetve még 5 percig. A spenótot kis darabokra tépkedjük és a legvégén adjuk hozzá az ételhez, elég 1-2 perc főzés neki. Parmezánnal megszórva tálaljuk.